Lepša strana Bečeja (drugi deo)

  22 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lepša strana Bečeja je i to što je turistička ponuda Bečeja proširena postavljanjem spomenika poznatom pesniku Šandoru Petefiju ispred zgrade MKD „Petefi Šandor“ u Donjem gradu u martu 2012. godine. To je jedini spomenik u Vojvodini Šandora Petefija u prirodnoj veličini.

 

Poznati dirigent bečejskog hora, kompozitor i umetnik Milenko Šustran sredinom 2011. godine dobio je spomen ploču koja je postavljena na zgradu Muzičke škole „Petar Konjović“ u centru Bečeja. Ovim simboličnim činom odato je dužno poštovanje još jednom od znamenitih Bečejaca koji je svojim umetničkim delovanjem, kako je rečeno, „ostavio neizbrisiv trag“ u jugoslovenskoj horskoj muzici, a i životu Bečeja i Bečejaca.

Deo turističke ponude u Bečeju bi svakako bila i sinagoga sagrađena 1883. godine u eklektičnom stilu da nije srušena 1961. godine. Umesto sinagoge danas imamo spomen ploče. U nastojanju da se ta „greška“ ili „nepravda“ na neki način ispravi, lokalna samouprava je u decembru 2011. godine postavila dve spomen ploče na renoviranoj zgradi Dečjeg vrtića „Labud Pejović“ u ulici Miloša Crnjanskog, posvećene jevrejskoj zajednici koja je nekada postojala u Bečeju i u znak sećanja na jevrejsku školu koja se nalazila u ovoj zgradi, ali i na sinagogu koja se nalazila u neposrednoj blizini, odnosno na ulazu u današnje naselje „Nestor Džilitov“.


Dok stara brodska prevodnica, poznatija kao Šlajz, čeka da jednog dana ponovo zasija u punom sjaju, jer to i zaslužuje, dobro je to što je u međuvremenu urađena sanacija i rekonstrukcija zgrade njenog turbinskog postrojenja, koja je pretvorena u izložbeni prostor. Ovaj prostor je otvoren i predstavljen kao atraktivan turistički lokalitet u maju 2011. godine. Od tada mogu da ga posećuju najavljene grupe turista, a možda će jednog dana biti svakodnevno dostupan i Bečejcima ili posetiocima iz okolnih mesta.


Zelena ulica je nekada bila jedna od najlepših ulica u gradu i krasili su je, pored drvoreda, i dekorativni svodovi od kovanog gvožđa na kojima su bile postavljene ulične svetiljke, koje su električnu energiju dobijale od pomenutog turbinskog postrojenja. Njih odavno nema, jer su zamenjene za tadašnje vreme savremenijim lampionima, a nakon godina korišćenja mnogi od njih nisu bili više u funkciji. Početkom 2012. godine u delu Zelene ulice, kao i u delu nekoliko ulica koje vode do gradskog trga, ulična rasveta je obnovljena i postavljene su nove svetiljke. Nadajmo se da će uskoro i ceo grad dobiti dugo očekivanu i najavljivanu štedljivu uličnu rasvetu.

Pre nekoliko godina Bečejci su dobili „Zeleni korzo“ na kraju Zelene ulice prema Tisi, kao deonicu prijatnu za šetnju i odmor. Prošle godine na „Zelenom korzou“ postavljena je suvenirnica u kojoj se mogu pogledati i kupiti rukotvorine udruženja žena.

U neposrednoj blizini „Zelenog korzoa“ nalazi se i jedno od retkih ispravnih dečjih igrališta, gde mališani mogu da se igraju u prijatnom okruženju, a tu su i klupe da njihovi pratioci, mame, tate, bake i deke mogu da predahnu.

U blizini Gornjeg parka u Glavnoj ulici prošle godine je renoviran objekat u kom se nalazi sedište Oldtajmer kluba Bečej - Novi Bečej, koji je aktivirao svoj rad i organizovao nekoliko manifestacija okupljajući zaljubljenike u stare dvotočkaše i četvorotočkaše iz Bečeja i iz drugih krajeva zemlje i inostranstva.

Osim što je lepo videti uređen prostor ispred zgrade Doma zdravlja u Bečeju, to je učinjeno i iza, a otišlo se i korak dalje, pa je pre nekoliko godina urađena praktična i korisna stvar: otvoren je još jedan prilaz ovom objektu iz ulice Miloša Crnjanskog.


LJ.M.

Više iz ove kategorije Lepša strana Bečeja »

Naslovi

Popularni Članci