Proslava dana grada: Minimalistička „finansijska konstrukcija“

  04 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bliži se 1. avgust, dan opštine Bečej, a članovi opštinske vlade još uvek nisu usvojili predlog programa, što je preduslov da organizacioni tim započne pripreme za trodnevnu proslavu.

Redakcija Bečejskog mozaika došla je u posed tzv. finansijske konstrukcije predloga programa proslave praznika opštine, koju je razmatralo Opštinsko veće, ali nije je i usvojilo.
O promišljenosti i ozbiljnosti kojom se pristupa organizaciji praznika govori i „finansijska konstrukcija“. Reč je, naime, o jednom (1) listu papira, koji doduše još nije usvojen na sednici Opštinskog veća. Za proslavu se predviđaju sportsko-omladinski dani, po ceni od 400.000 dinara; svečani program za 1,13 miliona dinara plus 10 posto (ako zatreba), a za te pare predviđeni su sledeći sadržaji: svečana akademija Skupštine opštine za 250.000 dinara (navodi se tu još i ovo: 250 gostiju, jelo, piće), dečji zabavni program za 250.000 dinara, kulturno-umetnički program za pola miliona dinara (nastupili bi domaći ansambli, KUD-ovi i civilne organizacije), koncerti (domaći izvođači na srpskom i na mađarskom jeziku) za 80.000 dinara i vatromet (ne navodi se cena).

Traže se pare

O tome da li će Opštinsko veće prihvatiti predlog za proslavu dana Bečeja, za koji je potrebno više od 5 miliona dinara, a u budžetu opštine predviđeno je 4,5, Budislav Medurić, zamenik predsednika opštine i Pal Šandor, član Opštinskog veća, inače obojica predstavnici komisije za dodelu godišnje nagrade opštine, rekli su da postoji komisija koja se bavi organizovanjem proslave, kojoj je Opštinsko veće vratilo predlog finansijske konstrukcije na korekciju, pa se još ne zna kakva će odluka biti doneta. Pal Šandor je izjavio i da postoji mogućnost nabavljanja novca i iz drugih izvora, ne samo iz budžeta opštine. On je napomenuo da je stav lokalne samouprave da ove godine proslava bude u skladu sa finansijskim mogućnostima, bez dovođenja poznatih estradnih umetnika.

Organizacioni troškovi bili bi 3,24 miliona dinara (plus 10 posto za nepredviđene troškove): strani gosti bi koštali 244.000 dinara (24 gosta u toku tri dana, ne zna se odakle, hrana, piće, smeštaj, pokloni), promotivni materijal 150.000 dinara, osiguranje 423.000 dinara, obezbeđenje 224.000 dinara, hrana i piće za organizatore 250.000 dinara, scenske potrepštine (bina, osvetljenje, ozvučenje, agregati) 1,5 miliona dinara, hitna pomoć 25.000 dinara (hitna pomoć valjda besplatno radi svoj posao), vatrogasci, policija (ne navodi se iznos troškova), SOKOJ-u bi trebalo platiti 30.000 dinara, a za mobilne toalete i ogradu po 200.000 dinara. Tu su i prateće manifestacije proslave dana grada: Tiski dani 2010, Lovački dan 2010, Noć u biblioteci i Etnos (tu se takođe ne navode predviđeni troškovi). Predlog „finansijske konstrukcije“ na jednom listu završava se rečenicom da su ukupni predviđeni troškovi 5,21 milion dinara, to jest oko 51.000 evra.
Inače, u ovogodišnjem kriznom opštinskom budžetu za proslavu dana grada predviđeno je 4,5 miliona dinara.

K.D.F. 

Naslovi

Popularni Članci