I policajci štrajkuju: Traže povećanje plate

  11 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oko 13.000 članova Nezavisnog sindikata policije (NSP), kao i deo ostalih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, 3. februara su stupili u štrajk, uz obavljanje zakonskog minimuma procesa rada.

Štrajk će, kako je rečeno, trajati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, odnosno dogovori i obećanja koje su dali Vlada i rukovodstvo MUP-a.
Nezavisni sindikat policije traži povećanje zarada od 40 odsto, potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i njegovu primenu najkasnije do maja, hitnu promenu Zakona o policiji, kao i hitno opremanje policajaca novim uniformama i drugom opremom.
Članovi Nezavisnog sindikata policije su, nakon sastanka sa premijerom i ministarkom finansija u utorak na kojem su samo ugovorili platformu budućih pregovora, odlučili da nastave štrajk.
Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da će se o zahtevu za povišicu razgovarati u ponedeljak, nakon procene za koliko je moguće povećati zarade policajcima, ali je naglasila da povećanje od 40 posto svakako nije moguće. Sa druge strane, premijer Mirko Cvetković rekao je da shvata težak materijalni položaj zaposlenih u policiji ali je naglasio da Vlada neće narušavati makroekonomsku stabilnosti i nastaviće da vodi odgovornu ekonomsku politiku.
Policijska stanica u Bečeju se od 7. februara priključila štrajku. Zaposleni su na svojim radnim mestima, ali se interveniše samo u hitnim slučajevima, a rad na šalterima za izdavanje lične, putne i saobraćajne dokumentacije je obustavljen do daljeg.
Nastavak pregovora se očekuje naredne nedelje.
Uporedo sa štrajkom zaposlenih u prosveti i policiji, prete i štrajkovi zdravstvenih radnika.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci