Popravka puteva na srbijanski način: Kašnjenje i popravka tek izgrađenog

  11 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Firma „Bačkaput“ počela je radove na Iđoškom putu sredinom oktobra prošle godine, a trebala je da za 60 dana izgradi 2,5 kilometra puta širine tri metra i uredi deo pored saobraćajnice.

Rekonstrukciju puta finansira lokalna samouprava od novca koji je obezbeđen od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.
Put je manje-više završen, ali ne na način kako je predviđeno, pa je JP Stankom, koji obavlja nadzor nad radovima, naložio „Bačkaputu“ da otkloni „nedostatke“ koji se ogledaju u tome da se na rekonstruisanom putu već nalaze tzv. udarne rupe, zahvaljujući verovatno tome što nije korišćena dovoljna količina asfaltne mase.
Direktor Direkcije za izgradnju (nekadašnji Stankom) Zvonimir Stankov rekao je da je izvođač radova ovom javnom preduzeću prikazao tzv. prvu privremenu situaciju.
- Mi smo to osporili, jer je naš nadzorni organ rekao da postoje nedostaci u izvođenju. Prepolovili smo taj iznos i platili pola - 4 miliona dinara - a drugu polovinu nismo platili.

Kada je započeto asfaltiranje puta, rečeno je da će 2,5 kilometra koštati 20 miliona dinara.

- Jeste, toliko i košta, ali prva privremena situacija je bila 8 miliona dinara sa PDV-om, mi smo tu prvu privremenu situaciju prepolovili. Izvođač radova se složio sa našim osporavanjem kvaliteta i 30. decembra prošle godine poslao nam je dopis u kom se obavezuje da će otkloniti sve uočene nedostatke kada se za to stvore povoljni vremenski uslovi. Inače, već je urađeno 2,5 kilometra puta, kako je i predviđeno, ali nije sve plaćeno, jer druga deonica nije još dospela za plaćanje.

Sada su vremenski uslovi povoljni, u Beogradu je već započeto krpljenje udarnih rupa.

- Ne znam da li su takvi uslovi. Ne postoji nikakav spor, oko svega smo se složili, oni će posao uraditi kako treba. Nastale su podužne pukotine zbog oštećene strukture, a na spornim deonicama će se obezbediti kvalitet predviđen standardima.

To na jeziku za laike znači da nije korišćeno dovoljno asfaltne mase?

- Ja ne znam.

Da li se dešava, u slučaju da izvođač radova ne uradi kvalitetno ugovorom predviđen posao, da mu se računaju kazne kako se obično predviđa u ugovorima?

- Postoji i ta mogućnost, međutim, nije još došlo do takve situacije. Ugovor je vrlo precizan, a izvođač nije osporio nalaz našeg nadzora, niti je rekao da neće uraditi posao kako treba, tako da nema razloga ni za kakve penale.

Kad će tender za kuću Tanovih?

Za rekonstrukciju kuće braće Tan u centru Bečeja prošle godine je raspisan tender, ali je izabrani izvođač odustao od posla. U međuvremenu, osim već odobrenih 10 miliona dinara, Fond za kapitalna ulaganja obezbedio je još 20 miliona, a i novi tender je već trebao da bude raspisan.
Direktor Direkcije za izgradnju je rekao da tender treba da raspiše Fond za kapitalna ulaganja, ali to, prema njegovim saznanjima, još nije učinio.
Adaptacija kuće trebalo bi da bude započeta ove godine.

Sada se još ne zna kada će „Bačkaput“ da otkloni nedostatke?

- Oni imaju svoj plan rada, a nema razloga da mi posle drugog sunčanog dana kažemo da je vreme pogodno za takve radove, jer je drugo krpljenje rupa i pravljenje puta.

Što se tiče jednog drugog puta, rekonstrukcije 2,5 kilometra regionalnog puta između Bačkog Petrovog Sela i Bečeja, taj posao koji treba da plati JP „Putevi Srbije“ (reč je o oko 65 miliona dinara) trebalo je da bude završen sredinom oktobra prošle godine, ali još uvek nije. Nedostaje još oko 700 metara.

- Poslovi koji su vezani za put Bečej-Bačko Petrovo Selo vezani su za ukupne radove koji se odvijaju u Srbiji a tiču se puteva, tako da smo mi „posledica“ toga. „Bačkaput“ ima svoje planove i prema tim planovima postupa. Imamo obećanje da će radovi na putu Bečej-Bačko Petrovo Selo biti nastavljeni.

Makar na ovih 700 metara?

- Imamo obećanje da će deonica puta između Petrovog Sela i Bečeja - 9 kilometara - biti rekonstruisana kad dođe na red, a to je ove godine. Trebalo je da bude rekonstruisana prošle godine, ako ćemo prema obećanjima.

K.D.F.

 

Naslovi

Popularni Članci