Plan generalne regulacije naselja Bečej: Javni uvid u izmene do 12. decembra

  08 decembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nacrt izmene i dopune Plana generalne regulacije naselja Bečej nakon višemesečne izrade predstavljen je javnosti 1. decembra u zgradi gradske kuće.

Izmene Generalnog plana opštine bile su potrebne zbog promene namene „ostrva“ na Tisi, budućeg izmeštanja autobuske stanice iz centra grada i izgradnje kotlarnice na biomasu.
Što se „ostrva“  (katastarska parcela broj 7985/5) tiče, koje je predviđeno za potrebe planirane gradnje banje u Bečeju, nacrtom Plana generalne regulacije ustanovljeno je da na tom mestu neće biti mogućnosti za gradnju luksuznih apartmana, već samo za postavljanje manjih montažnih objekata u cilju upotpunjavanja sportskih sadržaja i terena. Površina parcele je oko 7,12 hektara i okružena je odbrambenim nasipom. Ostrvo je sada u funkciji eksploatacije i održavanja okolnih hidrotehničkih objekata – koristi se kao radni i manipulativni prostor, za odlaganje materijala i opreme.
Izmenama plana je predviđena izgradnja kotlarnice na biomasu na površini od oko dva hektara, na parceli (3829) prekoputa Toplane, uz železničku prugu. Planom generalne regulacije naselja Bečej planirana je za zaštitno zelenilo, a sada je neizgrađeno zemljište.
Autobuska stanica bi u budućnosti trebalo da bude u industrijskoj zoni, a na delu njene sadašnje lokacije u vlasništvu Bečejprevoza, trebalo bi da se izgradi autobusko stajalište. Katastarske parcele broj 4925/1, 4925/3 i 4890/3 nalaze se u centralnoj zoni. Namena im je različita – k.p. br. 4925/1 i 4890/3 su namenjene za autobusku stanicu koja trenutno na k.p.br. 4925/1 i postoji i funkcioniše, a k.p.br. 4925/3 je na području centralne zone. Postojeća autobuska stanica je u vlasništvu preduzeća Bečejprevoz.
Parcela broj 4925/1 ima izlaz na ulicu Danila Kiša, a parcela 4923/3 na ulicu Danila Kiša i na Glavnu ulicu. Parcele se nalaze u starom jezgru grada za koje važe uslovi i mere zaštite kulturnih dobara Plana generalne regulacije naselja Bečej.
Imajući u vidu inicijativu Bečejprevoza za izmeštanje autobuske stanice na novu lokaciju, razmatra se prenamena tih katastarskih parcela.
Katastarska parcela 7868 nalazi se u industrijskoj zoni i namenjena je radnim površinama i kompleksima. Zauzima površinu od oko 1,14 hektara, a katastarska parcela 7868 izlazi na ulicu 7. jula  i na Novosadsku ulicu u čijem regulacionom profilu prolazi biciklistička staza. Trenutno se na parceli nalazi autobaza za autobuse preduzeća Bečejprevoz.
Nacrtom Plana generalne regulacije predviđeno je da se u delu Petrovoselskog puta razdvoji saobraćajnica od dela ulice, a to će građanima omogućiti da dobiju dozvolu za izgradnju kolskog prilaza svojim kućama.
Podsetimo da je Plan generalne regulacije naselja Bečej donet 2015. godine, ali su u međuvremenu uočeni nedostaci i pokrenute su inicijative koje su bile povod da se donese odluka o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije.
Javni uvid u Nacrt izmene i dopune plana generalne regulacije naselja Bečej traje do 12. decembra, a javna sednica Komisije za planove opštine Bečej biće održana 15. decembra u maloj sali gradske kuće.  

R.M.

Naslovi

Popularni Članci