Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Dečji vrtić: Deca moraju da pohađaju predškolski program

Dečji vrtić: Deca moraju da pohađaju predškolski programtrg_fontane

Upis dece u vrtić obavljen je krajem maja, a ove nedelje je završen i drugi upisni krug. Prema rečima direktorice dečjeg vrtića „Labud Pejović“ Magdolne Ferenc, slobodnih mesta još ima u poludnevnom boravku (zabavište) u svim objektima u Bečeju i u naseljenim mestima opštine. Kapaciteti za celodnevni boravak (vrtić) i jaslice su popunjeni (u objektu u Novom selu u jaslicama ima još nekoliko slobodnih mesta), međutim, kako je rekla Ferenc, za jaslice postoji lista čekanja jer se dešava da roditelji u toku godine ispišu svoju decu zbog toga što nisu uspela da se adaptiraju na kolektiv, te se na upražnjeno mesto primi dete sa liste čekanja.

„Do sada je 1.762 dece upisano u svim objektima i svih uzrasta, a očekujemo da će se upisati još oko četrdesetoro dece iz romskih i socijalno ugroženih porodica. Nadamo se da će se svi oni koji se do sada nisu prijavili, naročito oni koji su po zakonu u obavezi da pohađaju pripremno predškolski program, upisati najkasnije do kraja septembra, pošto ovaj program počinje od 1. oktobra. U protivnom, roditelji će biti prijavljeni i moraće da plate kaznu“, rekla je Ferenc.
Od 1. septembra se primenjuju i nove cene usluga u predškolskoj ustanovi. Za celodnevni boravak za sve uzraste i u dvojezičnim grupama se plaća 3.500 dinara mesečno, a za poludnevni boravak 1.500 dinara.
„Zapravo, ekonomska cena boravka deteta u vrtiću je mnogo drugačija, tu se uzima u obzir broj vaspitača, stručnih saradnika, ishrana, grejanje, funkcionisanje vrtića, i ta cena momentalno iznosi 17.000 dinara u celodnevnom boravku mesečno, a u poludnevnom 7.500 dinara. Roditelji plaćaju 20 posto od ekonomske cene, a 80 posto plaća osnivač“, objasnila je Ferenc.
Pripremno predškolski program je „besplatan“ i deca koja budu u ovim grupama će za boravak u vrtiću plaćati nešto manju cenu.
„Za izvođenje pripremno predškolskog programa, odnosno za vaspitno-obrazovni program i za rad vaspitača u pripremno predškolskim grupama, svakog meseca dobijamo novčana sredstva od Ministarstva prosvete. To je, u stvari, taj besplatan program za predškolce koji kreće od 1. oktobra, a roditelji plaćaju za ishranu, za potrošni materijal i režijske troškove, zato će boravak u ovim grupama biti jeftiniji u odnosu na druge grupe. Cenu ćemo predložiti sledeće nedelje na sednici Upravnog odbora, dok će Opštinsko veće doneti konačnu odluku o tome“, rekla je direktorica vrtića.
Što se tiče regresiranja troškova boravka dece u vrtiću iz opštinskog budžeta, do sada je to bilo moguće za svu decu sa teritorije opštine, a visina regresiranja se određivala prema utvrđenoj skali (najmanje 10, a najviše 50 posto od cene). Od 1. septembra će se primenjivati novi način regresiranja: pravo na regresiranje u visini od 50 posto važeće cene će moći da ostvare samo roditelji (staratelji, hranitelji, usvojitelji) dece iz porodica koje po zakonu ostvaruju i pravo na dečji dodatak, ili u stopostotnom iznosu za decu iz porodica koje ostvaruju i pravo na materijalno obezbeđenje.
Na pitanje da li je tokom letnje pauze bilo ulaganja ili radova na objektima i u kakvom stanju dočekuju početak školske godine, direktorica dečjeg vrtića je odgovorila da je sve spremno za novu školsku godinu, u svim objektima je urađena dezinsekcija, deratizacija, kao i dezinfekcija prostorija, nameštaja, igračaka i duboko čišćenje tepiha.

Da li roditelji plaćaju upis dece u vrtić?

Prema rečima direktorice dečjeg vrtića, ne plaća se upis dece u vrtić, nego je reč o roditeljskom doprinosu, koji iznosi 2.000 dinara po detetu i namenjen je za potrošni materijal: „Smatramo da je jednostavnije, praktičnije i bolje da roditelji uplate određena sredstva, a vrtić nabavi kompletan potrošni materijal, jednako za svu decu. Na taj način izbegavamo potencijalno rivalstvo među decom, jer nema razlike i svi dobiju iste bojice, flomastere itd. Od para koje su roditelji uplatili u maju, nabavljen je potrošni materijal za ceo vrtić u vrednosti od 1.200.000 dinara. Materijal će dobiti svaki vaspitač za svoju grupu, tako da će svako dete imati sve za celu godinu“.

„U centralnom objektu je urađena adaptacija postojećeg prostora za potrebe još jednog odeljenja jaslenog uzrasta. Prostorija je okrečena, kupljen je nov tepih i nameštaj, tako da su obezbeđeni uslovi za boravak za 16 mališana, a okrečena je još jedna prostorija za najmlađu grupu dece. To smo uradili iz sopstvenih sredstava i sredstava koje dobijamo od Ministarstva prosvete i pokrajine. Na objektu u Novom selu je zamenjena limarija na krovu, za to je majstorima plaćeno 80.000 dinara. U Bačkom Gradištu je na objektu takođe zamenjena limarija i daske na krovu, vrednost ovih radova je 47.000 dinara. Sredstva za ove radove su planirana budžetom za prošlu godinu. Po nalogu inspektora protivpožarne zaštite na dva naša objekta u Bačkom Petrovom Selu postavili smo gromobransku instalaciju za koju smo takođe od sopstvenih sredstava izdvojili 120.000 i 110.000 dinara. Pored toga, uspeli smo nakon dve godine da uradimo i hidrantnu mrežu protiv požara u objektu u Novom selu, za koju nam je novac (oko 710.000 dinara) odobrila opština, sada čekamo još da nam iz Novog Sada daju dozvolu za korišćenje zgrade“, rekla je direktorica dečjeg vrtića.
Većina korisnika opštinskog budžeta tokom prošle školske godine nije bila u prilici da na vreme plati osnovne režijske troškove, ali Ferenc kaže da je dečji vrtić u drugačijoj situaciji od škola i drugih budžetskih korisnika, zato što ima i druge izvore finansiranja: „Što se tiče računa za tekuće troškove, od opštine smo dobili sredstva za izmirenje duga prema Toplani, a od sredstava što dobijamo iz drugih izvora uspeli smo da platimo sve račune, tako da smo na pozitivnoj nuli. Pored toga, opština je prihvatila sve radnike koje imamo (130 radnika na 1.300 dece) i po dogovoru ćemo od septembra dobijati novac za njihove plate“, rekla je Ferenc.

LJ.M.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *