Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Peti Be:femon: „Dnevnik jednog luđaka“

Peti Be:femon: „Dnevnik jednog luđaka“trg_fontane

Peti Bečejski festival monodrame Be:femon biće održan od 18. do 21. oktobra u Gradskom pozorištu Bečej. Publika će imati priliku da pogleda sedam monodrama, a festival će započeti razgovorom sa proslavljenom glumicom Tanjom Bošković 18. oktobra u 18 časova u Kreativnom centru Gradskog pozorišta. Tanja Bošković će govoriti o svojoj karijeri, glumi na filmu i u pozorištu, životnim iskustvima, a zatim će, u 20 časova, svečano otvoriti Be:femon.

Prva monodrama, to jest monoopera, po kratkoj priči Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, na festivalu biće „Dnevnik jednog luđaka“ u izvođenju Ozrena Grabarića (kompozitor, scenograf i reditelj: Marjan Nećak).
„Dnevnik jednog luđaka“ će biti eksplozivno otvaranje festivala, jer, sudeći po kritikama, reč je  o monooperi koju kritičari nazivaju „pravim remek-delom glumačke, glazbene i video umjetnosti“. Ozren Grabarić je dobitnik brojnih nagrada na festivalima u Hrvatskoj i inostranstvu.  
Drugog dana festivala, 19. oktobra, u 17 sati počinje predstava na mađarskom jeziku „Jedna reč“, po motivima klasične i savremene mađarske poezije u izvođenju Timee Filep, koja je i režirala predstavu zajedno sa Gabrielom Jonaš i Šandorom Laslom. U 20 sati na redu je monodrama „Edit Pjaf“ u režiji Ane Popović i u izvođenju Milene Živanović.
Monodrama „Kroz talase“ u izvođenju Timee Lerinc, koju je po motivima istoimenog filma Larsa fon Trira režirao Tamaš Olah, na programu je 20. oktobra u 17 sati, a u 20 časova počinje „Ledeni svitac“ u kom glumi Goran Jevtić (režija: Tanja Mandić Rigonat).
Poslednjeg dana festivala, 21. oktobra, u 17 sati počinje „Pesnik za pesnike – Momčilo Nastasijević“ u izvođenju i režiji Ivana Perkovića. Be:femon će biti završen monodramom „Stand down“ od 20 sati, u kojoj glumi Nebojša Milovanović, koji je i režiser.
Obe monodrame na mađarskom jeziku će imati titl na srpskom.
Žiri Be:femona biće Dušanka Glid Stojanović, prvakinja drame Narodnog pozorišta iz Beograda, Hana Selimović, glumica Narodnog pozorišta iz Beograda i Robert Raponja, reditelj i vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Osijeku.
Na Be:femonu po treći put će biti dodeljene nagrade – jer su prva dva festivala bila revijalnog karaktera, a prošle godine je nagradu za najbolju monodramu dobio Zijah Sokolović i njegove „Međuigre 0-24“, a pretprošle godine je nagrađena  „Krojcerova sonata“ u izvedbi Vlade Keroševića iz Tuzle.
Cena ulaznica za predstave je 200 dinara, a komplet karata za svih 7 predstava je 1.000 dinara.                            

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *