Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Prvi međunarodni festival duvačkih orkestara: Obeležena i 127. godišnjica bečejskog orkestra

Prvi međunarodni festival duvačkih orkestara: Obeležena i 127. godišnjica bečejskog orkestratrg_fontane

U centru Bečeja početkom jula priređena je završna ceremonija Prvog međunarodnog festivala duvačkih orkestara, na kojoj su nastupili orkestri iz Čongrada, Sente, Ade, Kupusine i Bečeja uz pratnju mažoretkinja iz Sente.

Učesnike i građane u ime lokalne samouprave pozdravio je predsednik opštine Peter Knezi. Kako je rečeno, ideja organizatora za pokretanje ove manifestacije je promovisanje „ovakvog vida muziciranja bez takmičenja, ali ipak na profesionalnom nivou uz druženje i upoznavanje u opuštenoj atmosferi amaterskih i profesionalnih učesnika i publike“. Tokom višečasovnog programa, publika je pored marševa i klasičnih kompozicija bila u prilici da čuje i evergrin i popularnu zabavnu muziku.

Istorijat bečejskog orkestra

Krajem 19. veka, za vreme Austrougarske monarhije, kada su počeli jedan za drugim da se osnivaju duvački orkestri i kada se nijedan važniji događaj nije odvijao bez povorke duvačkog orkestra, i u Bečeju je osnovan Vatrogasni duvački orkestar, a zapisi kažu da je osnivač 1884. godine bio Oto Kurt. Od 1945. godine Vatrogasni duvački orkestar je radio pod vođstvom dirigenta Edea Buzaša, zatim je od 1970. do 1990. godine orkestar vodio Ferenc Šimovič, a članovi orkestra su bili tada aktivni vatrogasci. Između 1990. i 2000. godine sa kraćim prekidima duvačkim orkestrom upravlja Đerđ Bukovič, zatim ga preuzima Endre Kočiš, a u jesen 2010. godine rad sa orkestrom nastavlja dirigent Oliver Pinter.

Manifestacijom je obeležena 127. godišnjica postojanja duvačkog orkestra u Bečeju, koji je do pre dve godine bio Vatrogasni duvački orkestar, kada je uz podršku lokalne samouprave prerastao u Gradski duvački orkestar koji radi u okviru Gradskog pozorišta.

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *