Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Republička Smotra stvaralaštva učenika osnovnih škola: Sedmogodišnjaci iz „Severa“ osvojili dve prve i jednu treću nagradu

Republička Smotra stvaralaštva učenika osnovnih škola:  Sedmogodišnjaci iz „Severa“ osvojili dve prve i jednu treću nagradutrg_fontane

Dete koje ima 7-8 godina, obučeno kao berberin ozbiljno maže penom lice drugog deteta – koje takođe ima 7-8 godina – kako bi ga „obrijao“. Dečje rukice prave posude od gline. To su samo dva fragmenta iz kratkog filma o starim zanatima kojim su đaci I2 razreda Osnovne škole „Sever Đurkić“ iz Bečeja, predvođeni učiteljicom Ivanom Kikić, osvojili prvu nagradu na tradicionalnoj Smotri stvaralaštva učenika osnovnih škola „Pod istim nebom našeg doma“ u školskoj 2015/2016. godini koju su organizovali OŠ „Bora Stanković“ iz Karavukova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tema smotre, koja je održana u osnovnoj školi u Karavukovu 18. aprila je bila stari zanati. Na konkurs su se mogli poslati literarni i likovni radovi, ostvarenja iz oblasti filmskog stvaralaštva, kolekcionarstva i radioničarski radovi.

Đaci Ivane Kikić takmičili su se u svih pet kategorija i osim prve nagrade za film osvojili su još jednu prvu nagradu za kolekcionarstvo i jednu treću nagradu za kreativnu radionicu u kojoj su predstavili obućarski zanat.
Za smotru se prijavilo četrdesetak škola iz Srbije, a nakon selekcije se 26 škola plasiralo na republičko takmičenje. Na smotri je bilo 26 ekipa, više od 250 učesnika iz osnovnih škola iz cele zemlje, a ocenjivano je više od 260 radova iz svih kategorija. Uspeh malih učenika iz škole „Sever Đurkić“ na republičkoj smotri je vredan pažnje tim pre što su bili najmlađi učesnici takmičenja.
Manifestacija je organizovana sa ciljem promovisanja multikulturalnosti, da se deca kroz druženje upoznaju sa tradicijom, kulturama, običajima i stvaralaštvom naroda koji žive u Srbiji i regionu.
Ivana Kikić je rekla da je veoma ponosna na „svoju“ decu, jer je ceo njen razred učestvovao u radu i svi su išli na smotru u Karavukovo, a deca su se „okušala“ u svim predstavljenim zanatima, od pravljenja licidarskih srca, bombona, ušećerenih jabuka, ratluka, do izrade posuda od gline. Đaci su osim navedenih, upoznali i mnoge druge zanate iz priča, sa fotografija, iz kratkih filmova.
O tome kako je došla na ideju da sa sedmogodišnjacima snimi film i da učestvuje na republičkoj smotri, Kikić je rekla: „Pre svega zato što deca o starim zanatima znaju veoma malo. Inače, mi i u redovnoj nastavi treba da spomenemo stare zanate. Taj konkurs, koji sam našla sasvim slučajno, na internetu, bio je interesantan upravo zbog starih zanata. I krenuli smo. Cilj smo imali, a rezultati su tu“.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *