Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Turneja filmskog festivala u 40 gradova Srbije: Slobodna zona u Bečeju

Turneja filmskog festivala u 40 gradova Srbije: Slobodna zona u Bečejutrg_fontane

Filmski festival „Slobodna zona“ započinje devetu turneju na kojoj će posetiti preko 40 gradova Srbije, među kojima je i Bečej.

Na projekcijama tokom aprila, maja i juna gledaoci će imati priliku da vide izbor od 7 filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je u novembru 2013. godine posetilo više od 17.000 gledalaca. Filmski festival „Slobodna zona“ u Gradskom pozorištu Bečej gostovaće od 5. do 8. maja, a publika će moći da pogleda projekcije četiri izabrana filma.
Na programu će se naći ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film „The Lunchbox“, indijskog reditelja Riteša Batre, ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca. Film kojim je svečano otvorena „Slobodna zona“ i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike „Perveznjakov vodič kroz ideologiju“ rediteljke Sofi Fajns, za glavnog junaka i naratora ima najkontraverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka. „Ajkula“, „Taksista“, „Titanik“, „Mračni vitez“ su samo neki od filmskih naslova koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već spremni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu. Publika će imati priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film „Prekinuti krug“ Feliksa van Groningena. Glavni junaci ove filmske melodrame potpuno su dva različita sveta. Didije je okoreli ateista i naivni romantik, dok Elise nosi tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge stoji čvrsto na zemlji. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena je muzičkom pratnjom fantastične „blu gras“ muzike. Posebnu pažnju publike privukao je veliki festivalski hit, dokumentarni film „Gangster te voli“, Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske. Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske.
Prva stanica na turneji „Slobodne zone“ je Leskovac, a odmah iza njega slede: Kragujevac, Zrenjanin, Lazarevac, Kruševac, Novi Sad, Gornji Milanovac, Darosava, Bečej, itd. „Slobodna zona“ će u saradnji sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata dodeliti Nagradu za publiku. Nagrade se dodeljuju autorkama i autorima najbolje kritike/recenzije/ kratkog eseja o jednom od filmova sa programa Turneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3.000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na e-mail adresu: [email protected]. Rok za slanje radova je 20. jun 2014. godine.

Vidimo se u SLOBODNOJ ZONI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *