musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Örökségünk – Vajdasági nagyzenekar - Az együtt muzsikálás öröme

Az Örökségünk – Vajdasági nagyzenekar elnevezésű rendezvényt több mint 300 érdeklődő előtt tartották meg október végén a Petőfi kultúrkörben.

A zenés est során a közönség ízelítőt kapott a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságáról, megismerte az eredeti, autentikus magyar népzenét.  
A sorrendben harmadik alkalommal megszervezett koncerten, amely a budapesti Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programja támogatásával jött létre, a Kárpát-medence magyar nyelvterületéről csendültek fel dallamok a Szökős, Fokos, Csalóka, Véka, Juhász és Pendergő zenekarok tolmácsolásában, valamint néhány műsorszámban Szabó Annamária és Szerda Ákos népdalénekesek is felléptek. A zenekarok nem csak egyenként, hanem különböző alkalmi formációkban, valamint együtt, nagyzenekarként is megszólaltak.
„Az együtt muzsikálás örömét, szépségét, közösségre gyakorolt pozitív hatását a lehető legszélesebb körben kell hirdetni, hogy mindenki megérezze. Célunk az volt, hogy legyen egy rendezvény, amely fellépési lehetőséget biztosít minden aktív zenekarnak, olyanoknak is, amelyek egyébként kevesebb lehetőséget kapnak. Szeretnénk megmutatni, hogy szűkebb hazánkban is jelentős népzenei mozgalom alakult ki, működik máig. Hálánkat fejezzük ki ezzel elődeinknek, a mozgalom elindítóinak, bizonyítva nekik, hogy munkájuk gyümölcse mára beérett. Nem titkolt célunk a népzene népszerűsítése fiatalok körében, hogy a néphagyomány ne a kiváltságosok privilégiuma legyen, hanem a lehető legeredetibb formájában a mindennapok szerves része”, mondta Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője, a rendezvény egyik szervezője.
A kultúrkör előcsarnokában Henics Tamás kutatóorvos, amatőr népzenész és fotográfus Zenészportrék és egyéb pillanatok című fotókiállítását tekintették meg az érdeklődők. A művész a kiállított képeket a vajdasági táncház-mozgalomnak adományozta.
A műsor Mészáros Gábor és Virág György színművészek rendezésében került bemutatásra. „Valahol valami olyan mondanivalót szerettünk volna kihozni Mészáros Gábor barátommal, hogy mi az a mai, használatban lévő a népzenében, ami a divat miatt került előtérbe, és mi az, ami a divat miatt éppen nem került előtérbe. Ez nyilván szerintünk a vajdasági tamburamuzsika, és ezt próbáltuk, ha úgy tetszik, színházi eszközökkel megmutatni”, mondta Virág György.
Az erdélyi népzenész-találkozók mintájára a vajdasági népzenészek is úgy döntöttek, hogy szeretnék segíteni azokat a muzsikusokat, akik még ma is, hagyományaiknak tisztelegve, saját eredeti zenéjüket játsszák, és akiktől a vajdasági népzenészek is sokat tanultak. A rendezvényen összegyűjtött önkéntes adományokat erre a célra ajánlották fel.
A koncert után hajnalig tartó táncházban szórakozhattak az érdeklődők, ahol táncoktatók segítségével mindenki részesévé válhatott az élő hagyománynak.                       

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top