Izazivanje nacionalne i verske mržnje u Temerinu: Osumnjičeni i Bečejci

  25 januar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nedavno je u Višem sudu u Novom Sadu završena istraga protiv sedmorice osumnjičenih za incident u Temerinu 21. oktobra u jednom ugostiteljskom objektu. U incidentu su lakše povređena dvojica mladića iz Temerina Denis R. (23) i njegov vršnjak Mirko B.

Za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti osumnjičeni su Norbert K. (33), Kornel K. (21) iz Bečeja, Atila O. (23), Robert O. (20) i Čongor K. (19) iz Temerina, i Tomas Š. (18) i Florian A. (18) iz Ade.
Sudski spis je predat Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje će odlučiti o podizanju optužnice protiv sedmočlane grupe.
Osumnjičene krivična prijava tereti da su pomenutog dana oko dva sata u jednom ugostiteljskom objektu u Temerinu zlostavljali prisutne i ugrožavali njihovu sigurnost. Pozdravljali su nacističkim pozdravom, gurajući goste lokala koje su psovali i vređali na nacionalnoj osnovi. Nastala je gužva, a jedan od osumnjičenih je flašom u glavu udario Predraga N., posle čega je došlo do tuče i gužve, koja se preselila ispred lokala. Na ulici su nasrnuli na dvojicu mladića iz Temerina, tukli ih rukama i nogama i naneli im lakše povrede. Ostali gosti su se skupili i napali osumnjičene za izazivanje verske i nacionalne mržnje i jurili ih okolnim ulicama. Predrag N. je sustigao Norberta K. i udarcima rukama i nogama lakše ga povredio. Dok su se tukli, mladići, obučeni u crno, sa obeležjima Pokreta 64 županije su, navodno, psovali majku srpsku i uzvikivali: „Ovo je Mađarska“. U stanu koji koristi Robert O., policija je pronašla automatsku pušku i različite delove za ovu vrstu oružja, vazdušnu pušku u delovima, startni pištolj, deset metaka, mačetu, kao i veliki broj plakata zabranjenog skupa „EMI Tabor“ koji je trebalo u julu da se održi u Kanjiži, kao i obeležja Pokreta 64 županije.
Prema saznanjima dnevnika Novosti većina osumnjičenih ima obeležja (tetovaže) desničarskog pokreta 64 županije.
Omladinski pokret 64 županije je posle incidenta u Temerinu saopštio da ta organizacija nema nikakve veze sa događajem u noći između 21. i 22. oktobra u Temerinu i da počinioci nisu članovi pokreta.

(Izvor: Novosti.rs)

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali