musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Bečejska Toplana: Nije planirano poskupljenje grejanja

Bečejska Toplana će do početka grejne sezone biti spremna za rad, izjavio je za Bečejski mozaik direktor javnog preduzeća Dejan Vuković. U narednih 10 dana treba da bude završena ugradnja baždarenih merača u podstanicama, hladna i topla proba u sistemu daljinskog grejanja će biti urađena početkom oktobra, a početak grejne sezone je planiran za 15. oktobar, u skladu sa propisima.


„Javno preduzeće Toplana će biti spremno za rad i u skladu sa zakonskim propisima počinjemo grejnu sezonu 15. oktobra, a do tada ćemo završiti sve neophodne pripreme i poslove“, rekao je Vuković.


Za korisnike daljinskog grejanja je najvažnije da cena grejanja zasad neće biti promenjena.


Između dve grejne sezone zaposleni u Toplani su sanirali delove mreže, gde su postojala curenja, kao i na instalacijama u pojedinim zgradama, kako bi gubitke na toplovodnoj mreži sveli na minimum.


Baždarenje i zamena merača takođe se privodi kraju. Prema rečima Vukovića 25. septembra su stigli merači sa baždarenja od firme „Vukas mering“ iz Beograda – koja je dobila posao u procesu javne nabavke – i treba da budu ugrađeni, a radi se zamena i tehnički neispravnih merača. Očekuje se da će ovaj posao do 6. oktobra biti okončan.


Vuković je istakao da osim toga što se cena grejanja neće menjati, početkom jula usvojena je izmena koeficijenta za obračunavanje utroška energije za grejanje: korektivni faktor je povećan sa 1,6 na 2,5.


„Naši korisnici su imali dovoljno vremena da se pripreme i bili su obavešteni o novim uslovima obračuna za daljinsko grejanje. Ta odluka se odnosi na tridesetak korisnika koji žive u stambenim zgradama sa deliteljima, a oni su u stanovima gde nisu uvedeni delitelji troškova“, rekao je direktor Toplane.


Na pitanje da li će Toplana moći da obezbedi dovoljne količine gasa za grejnu sezonu s obzirom na dugovanja za isporučeni gas iz ranijeg perioda, Vuković je odgovorio: „Toplana nema svoje rezerve gasa i nemamo rezervoare gde bismo mogli da skladištimo gas, nego se oslanjamo na Srbijagas i mere koje preduzima Ministarstvo energetike zajedno sa Vladom Srbije da se obezbede potrebne količine gasa pred predstojeću grejnu sezonu. Svi mi smo dobili uveravanja da nećemo imati problema sa isporukom gasa i da će grejna sezona proteći normalno. Dugovanje prema Srbijagasu postoji i Toplana radi na rešavanju tog problema zajedno sa Srbijagasom. Radi se o preuzimanju udela od strane Srbijagasa u zajedničkom preduzeću Gas d.o.o. Bečej. Sve radnje su obavljene, čeka se još odluka menadžmenta Srbijagasa – verovatno pozitivna – i da tu odluku verifikuje Vlada Srbije. Potom tu odluku treba da verifikuje i Skupština opštine Bečej“.


LJ.M.

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top