Sledeće srede zaseda Skupština opštine: Na redu zakup zemlje

  26 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Početkom proleća opština Bečej bi najzad mogla da ponudi u zakup poljoprivrednu zemlju u državnoj svojini. Godišnji program za gazdovanje državnim zemljištem u 2010. godini je napisan, odobrilo ga je i Ministarstvo poljoprivrede i trebalo bi da bude usvojen sledeće srede na sednici Skupštine opštine.

Predviđeno je da se skoro celokupan fond zemlje, oko 10.981 hektar, ponudi potencijalnim zakupcima, između ostalog i PIK-u „Bečej“ koji je sadašnji, po mišljenju nadležnih u Ministarstvu, bespravni korisnik oko 9.500 hektara državnih oranica.
U godišnjem programu navodi se da PIK „Bečej“ ima pravo prečeg zakupa (infrastruktura) na 2.136 hektara u katastarskoj opštini Bečej.
I stočari, ali samo sa umatičenim grlima stoke, će imati pravo prečeg zakupa na 4.212 hektara – od toga PIK može da zakupi 3.029 hektara, „Agroprodukt Šinković“ 663 hektara, Vasa Džigurski 123, Jožef Gortva 59, Katalin Mužljai iz Bačkog Gradišta 98, Pavle Rakić iz Bačkog Gradišta 64 hektara itd.
Dakle, oni koji imaju pravo prečeg zakupa na teritorijama katastarskih opština Bečej (Bečej I atar i Bečej II grad), Bačko Gradište, Bačko Petrovo Selo, Mileševo i Radičević mogu uzeti u zakup ukupno 6.349 hektara (od toga samo PIK „Bečej“ 5.162 hektara).
Za ostale potencijalne zakupce će ostati 4.632 hektara državne zemlje.
Na dnevnom redu sednice bečejskog parlamenta je i imenovanje komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
Pred lokalnim poslanicima će biti i odluka kojom se utvrđuje da se za objekte izgrađene, dograđene ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, što se tiče njihove visine i udaljenosti od susednog objekta, u postupku legalizacije primenjuju uslovi propisani Prostornim planom opštine. Odbornici bi trebali da usvoje i odluku o matičnim područjima, ali i izmene odluka o snabdevanju vodom, o održavanju čistoće, o držanju domaćih životinja, o javnim zelenim površinama, o sahranjivanju i grobljima i o opštinskim administrativnim taksama (novčane kazne su predložene u maksimalnom iznosu).
Predložena je i izmena odluke o zaštiti Parka prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva, ali i izmena Statuta JP Komunalac, što će omogućiti da sindikat preduzeća delegira dva člana u Upravni odbor.
Odbornici će zatim doneti rešenje o prestanku važenja pravnih akata donetih na osnovu odluke o osnivanju Eko fonda opštine, a to znači da Fond više ne postoji, kao ni Upravni ni Nadzorni odbor, a ni radno mesto v.d. direktora. Eko fond je osnovan 2008. godine, a javnosti nije saopšteno da li je išta uradio do danas i koliko je novca potrošeno iz opštinskog budžeta na funkcionisanje ovog tela.
Poslednja tačka dnevnog reda je usvajanje rešenja o prestanku dužnosti člana Opštinskog veća. Naime, u septembru prošle godine smenjen je Endre Sabo, član lokalne vlade iz tada još vladajuće partije „Kao jedan kuća“. Međutim, njegovo mesto nije mogao da zauzme partijski kolega Radomir Jelić, jer nije dovoljan broj odbornika glasao za njegov izbor, i tako Sabo nije mogao biti razrešen dužnosti. U međuvremenu je „Kao jedna kuća“ postala opoziciona partija, a njeno mesto nije zauzela druga politička grupa, pa je Skupština opštine nedavno donela odluku o izmeni Statuta opštine i time smanjila broj članova Opštinskog veća sa 9 na 8, pa su se stekli uslovi za to da Sabo bude razrešen dužnosti.                                 

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali