Ulaganje u nove tehnologije: Pajtić otvorio novi pogon u firmi „PRO-MES“

  12 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U preduzeću „PRO-MES“ za proizvodnju mesnih prerađevina prošlog petka otvoren je pogon novih tehnologija u koji je investirano 86 miliona dinara, od čega je pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj uložila 23 miliona dinara.

Novi pogon zauzima oko 2.000 m2 površine i snabdeven je najsavremenijom opremom za proizvodnju mesnih prerađevina, komorama za zrenje i hladnjačama za čuvanje mesnih proizvoda po evropskim standardima. Obim prerade je 45.000 svinja (oko 4.500 tona) godišnje, dok je planirani godišnji prihod 350 miliona dinara.
Presecanjem crvene vrpce novi pogon, u prisustvu pokrajinskog
sekretara za nauku i tehnološki razvoj Dragoslava Petrovića, otvorio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je tom prilikom rekao da je projekat firme „PRO-MES“ izuzetno značajan jer zapošljava 23 radnika u proizvodnji i još 150 kroz razne vidove kooperacije. „Ovim ulažemo i u industriju i u poljoprivredu. Vojvodina je dominantno agrarno područje, a najveći broj projekata koji smo do sada ostvarili, ima ih 70 u poslednje dve i po godine iz ovog programa, naslonjeni su upravo na agrar, odnosno na prerađivačku industriju u agraru“, rekao je Pajtić.
On je dodao da se tako ulaže i u razvoj poljoprivrede i industrije, jer se meso uzima sa domaćih stočnih farmi, a zatim se industrijski prerađuje, pakuje i izvozi. „Vlada Vojvodine je tokom prethodne godine puno uložila u otvaranje  pogona novih tehnologija, što će i dalje činiti, jer pri njihovom otvaranju poslodavac je dužan da zaposli bar 20 novih radnika, čime se obezbeđuje egzistencija za minimum 20 porodica. Prošle godine zaposlili smo 24.000 ljudi, što je isto toliko važno koliko i to što smo u svakoj vojvođanskoj opštini otvorili najmanje jedan pogon, čime smo obezbedili i ravnomeran regionalni razvoj“.

Čajni štapići od mesa

Menadžer prodaje firme „PRO-MES“ Predrag Bojović rekao je da je prevashodni razlog ulaganja u pogon za preradu mesa dobijanje izvozne dozvole i izvoz na evropsko i na tržište zemalja regiona. On je istakao da je zahvaljujući ovom ulaganju u firmi zaposleno 25 novih radnika, te da u firmi sada ima 110 zaposlenih.
Bojović je rekao da bi ove nedelje trebala da počne prodaja novog proizvoda (čajni mesni štapići u pakovanju od 100 grama), a da će posle dobijanja izvozne dozvole, za oko mesec-dva, firma plasirati proizvode i van granica Srbije.
Prema rečima Bojovića, „PRO-MES“ je do sada proizvodio dve tone robe dnevno, a sada je taj kapacitet proširen na oko četiri tone.

Novi pogon u firmi „PRO-MES“ je 68. pogon novih tehnologija u Vojvodini, podsetio je Dragoslav Petrović. On je rekao i da je Vlada Vojvodine donela odluku da i tokom 2010. godine nastavi sa ulaganjem u pogone novih tehnologija. Za ovu namenu obezbeđeno je 5 miliona evra. Ove godine se očekuje otvaranje 20 novih pogona visoke tehnologije i zapošljavanje oko 5.000 ljudi. „Javni poziv je upućen svim privrednim subjektima, a prioritet će imati investitori koji će izvoziti na tržište Evropske unije, koji će obezbediti nova radna mesta u nerazvijenim opštinama i oni koji se budu fokusirali na obnovljive izvore energije. Javni poziv će biti upućen i za sufinansiranje održavanja oko 500 radnih mesta u već otvorenim pogonima novih tehnologija“, rekao je pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali