Dečji vrtić „Labud Pejović“: Regresiranje do kraja avgusta

  08 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Roditelji dece predškolskog uz-rasta ostvaruju pravo na regresiranje troškova boravka dece u vrtiću ukoliko pri upisu popune zahtev i pribave još niz potrebnih papira, koji se rangiraju prema propisanoj skali u odnosu na ostvarene prihode u porodici.

U dečjem vrtiću „Labud Pejović“ 1.317 dece pohađa celodnevni ili poludnevni boravak. Prema rečima Magdolne Ferenc, direktorice vrtića, pravo na regresiranje troškova boravka dece u vrtiću ostvaruje 1.050 roditelja, a popusti se kreću od 10 do 50 posto, odnosno 100 posto za socijalno ugrožene kategorije. Punu cenu za boravak u vrtiću (3.000 dinara celodnevni, 3.300 jaslice i dvojezične grupe i 1.200 dinara poludnevni boravak) plaća svega 45 roditelja, dok 73 dece iz socijalno ugroženih kategorija idu besplatno u predškolsku ustanovu i troškove njihovog boravka u stopostotnom iznosu snosi lokalna samouprava. Pedeset posto troškova boravka u vrtiću plaća 676 roditelja, a olakšice za plaćanje od 10 do 40 posto ostvaruje 297 roditelja.
Za treće i četvrto dete boravak u vrtiću je besplatan i on se finansira iz vojvođanskog budžeta u okviru programa demografskog razvoja pokrajine. To pravo je ostvareno za 222 deteta u opštini Bečej.
Iz opštinskog budžeta za pomoć roditeljima, to jest za regresiranje troškova boravka dece u vrtiću se na godišnjem nivou izdvaja oko 12 miliona dinara. S obzirom na posledice ekonomske krize i na nedostatak para u opštinskom budžetu neizvesno je bilo da li će se ovakav vid pomoći roditeljima nastaviti i u 2010. godini.
- Regresiranje troškova boravka dece u vrtiću od strane opštine ostaje i dalje, odnosno važi do datuma izdavanja rešenja, 31. avgusta 2010. godine, a nakon toga će zavisiti od odluke osnivača i od novca u opštinskom budžetu. Roditelji će i od nove godine plaćati umanjene iznose za boravak dece u vrtiću prema utvrđenoj skali - rekla je Magdolna Ferenc.
Na početku školske godine zbog popunjenosti kapaciteta u vrtiću „Labud Pejović“ u pojedinim grupama, za upis dece je postojala lista čekanja. Prema rečima direktorice vrtića, sada postoji mogućnost za upis dece jer je jedan broj njih ispisan i na njihova mesta su upisana deca sa liste čekanja, tako da slobodnih mesta ima u svim grupama, osim u odeljenjima pripremno-predškolskog uzrasta u centralnom objektu.
Na primedbu da roditelji nisu mogli da upišu decu u vrtić jer nisu postojali odgovarajući formulari, Magdolana Ferenc odgovara:
- To nije tačno. Roditeljima koji su tokom decembra želeli da upišu decu u vrtić smo rekli da im nećemo izdati formular jer ne znamo da li će se regresiranje nastaviti i u narednom periodu, ali smo ih upisali u našu evidenciju i rekli da se jave posle Nove godine. Svi roditelji koji od januara žele da upišu decu u predškolsku ustanovu će dobiti formulare i moći će da ostvare pravo na regresiranje do 31. avgusta 2010. godine, ako pribave svu potrebnu dokumentaciju i upišu dete u grupu i u objekat koji žele, osim u pripremno-predškolske grupe u centralnom objektu.
Drugo polugodište i za predškolske ustanove počinje 11. januara, a po mišljenju direktorice vrtića odluka o radu će i dalje biti u nadležnosti lokalne samouprave koja će doneti odluku o početku drugog polugodišta prema preporuci radne grupe za praćenje gripa.                       

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali