Opštinski organ za prekršaje u Vrbasu: Kažnjavanje zagađivača kanala?

  18 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Opštinskom organu za prekršaje u Vrbasu prošle sedmice održane su tri rasprave povodom prijava protiv Karneksa i Vitala zbog zagađivanja Velikog bačkog kanala, dok je jedna rasprava odložena.
Prijave su podneli JVP „Vode Vojvodine“ za nepoštovanje odredaba sporazuma o sprovođenju akcionog plana „Kanal za život“ (protiv oba zagađivača), zatim Republička inspekcija za zaštitu životne sredine (protiv Vitala) i Republička poljoprivredna inspekcija (protiv Karneksa) za nedozvoljeno ispuštanje otpadnih voda iznad propisanih vrednosti sadržaja štetnih materija.

Iako se odgovorna lica - direktori ovih firmi - nisu pojavila na ročištu, tri rasprave su ipak održane u odvojenim slučajevima uz prisustvo ovlašćenih branilaca Karneksa i Vitala. Pošto se u Vrbasu nisu pojavili ni predstavnici Republičke poljoprivredne inspekcije, četvrta rasprava je ipak morala biti odložena.
Svim raspravama prisustvovali su i predstavnici Ekološkog pokreta Vrbasa čime je zadovoljena forma prisustva javnosti.
„Ovo su prve ekološke prijave koje se pojavljuju u Vrbasu posle višedecenijskog zagađivanja Velikog bačkog kanala koji je zbog toga postao najzagađeniji vodotok u Evropi. Branioci najvećih zagađivača kanala su se ponašali kao i što smo očekivali - smatrali su da nisu zaslužili prekršajne prijave i uz izjave da su spremni za razgovor sa svim zainteresovanim akterima, očekuju da podnosioci prijava odustanu. Međutim, to se neće desiti, jer će prema istupanju predstavnika JVP ‘Vode Vojvodine’ i resornog ministarstva dobiti kratak rok da reše svoje probleme i više ne zagađuju kanal“, rekao je Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa.
Prema njegovim rečima, proces bi mogao da potraje duže nego što se očekuje zbog uspostavljanja nove mreže sudova (od 1. januara) i selidbe predmeta. „Bez obzira na ovu činjenicu  očekujem da će postupajuće sudije istrajati u sprovođenju zakonskih propisa u oblasti ekologije koji do sada uglavnom nisu sprovođeni, i da će ispuniti ogromna očekivanja lokalne javnosti za pravdom, i pravom na normalni životni ambijent“, rekao je Đurđevac.
Prema novom Zakonu o zaštiti životne sredine kazne za privredni prestup koji prouzrokuje zagađenje okoline kreću se od 150.000 do 3 miliona dinara.

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali