Kontrola uvođenja HACCP-a: U Bečeju samo četiri firme uvode Hasap

  04 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema Zakonu o veterinarstvu od početka godine proizvođači hrane životinjskog porekla moraju da imaju HACCP sistem bezbednosti hrane.

Veterinarska inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sredinom februara započela je kontrolu objekata za proizvodnju hrane životinjskog porekla. Prema izveštaju Sanje Čelebićanin, načelnice veterinarske inspekcije Uprave za veterinu, u Srbiji do sada 1.500 objekata koji proizvode za domaće tržište je sklopilo ugovore za uvođenje HACCP-a i trenutno su u postupku sprovođenja. Do 1. novembra 135 proizvođača koji robu plasiraju van granica Srbije imaju uveden HACCP.
Prema podacima Uprave za veterinu, u Bečeju su u postupku uvođenja HACCP-a mesara BIF 2000 d.o.o., PIK Bečej i SZTR „Karolji nektar“ (proizvodnja meda). Tokom veterinarsko-sanitarnih kontrola inspekcija je sprovodila mere i na zahtev vlasnika je produžen rok za izvršenje naloženih mera. Inspekcijom je takođe utvrđeno da mlekara „ŠG“ nije uvela HACCP, kao ni 10 subjekata koji se bave proizvodnjom i prodajom proizvoda od meda.
Ukoliko se ustanovi da registrovani objekti nemaju sklopljen ugovor za uvođenje HACCP sistema, veterinarska inspekcija će podneti prijavu za privredni prestup, kako je to zakonom i predviđeno. Krajnja mera je zatvaranje tih objekata. Akcija kontrole se nastavlja i u narednim mesecima.
Domaćinstva (fizička lica) koja svoje proizvode prodaju na pijaci, za sada ne moraju da imaju sistem bezbednosti hrane.     

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali