I ja sam tu – društvena isključenost dece sa invaliditetom zbog siromaštva (5. deo): Čeka se poboljšanje uslova rada u školi „Bratstvo“

  11 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)


Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ koju u dva objekta, u centru grada i na teritoriji druge mesne zajednice, pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a istovremeno pruža dodatnu podršku i deci koja pohađaju tipične škole i dečji vrtić u centralnom objektu u Dositejevoj, godinama nije bila u centru pažnje lokalnih vlasti.

Doduše, ove godine je najavljeno renoviranje objekta u drugoj mesnoj zajednici, govori se o potrebi adaptacije zgrade u centru grada koja nije uslovna za decu sa invaliditetom, jer fizičke barijere nisu otklonjene, pre nekoliko godina najavljena je izgradnja dizalice ili lifta upravo u toj zgradi, projekat je bio pripremljen, poslato je i jednoj ambasadi iz koje je, prema informacijama novinara, dobijen manje-više pozitivan odgovor, ali lifta nema, a u školi „Bratstvo“ novo rukovodstvo – ove godine je izabran novi direktor, Renata Koler umesto Imrea Stanka – ne može da nađe ni projekat.

U dvorištu škole ne postoji adekvatno igralište za potrebe dece sa smetnjama u razvoju, niti „prava“ senzorna soba koja bi bila neophodna, a potrebno je nabaviti i asistivnu tehnologiju.
O „siromaštvu“ škole govori i podatak da je pre nekoliko meseci Kancelarija za mlade opštine Bečej donirala tepihe, klima uređaj i štampač u boji ovoj obrazovnoj ustanovi.

Planova za školu ima, ali put do ostvarenja će, makar u pojedinim segmentima, biti relativno dug.

Nešto od asistivne tehnologije, kako je najavljeno, trebalo bi da bude nabavljeno naredne godine, ali to neće rešiti sve probleme u ovoj školi.

U septembru mesecu govorilo se i o rekonstrukciji objekta škole „Bratstvo“ na teritoriji druge mesne zajednice. Novac bi trebalo da obezbedi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i školska zgrada bi trebalo da bude adaptirana tokom 2019. godine. Sredinom decembra, međutim, još se radi dorada projekta.

Pored toga, planira se i adaptacija centralnog objekta „Bratstva“, saopštila je u oktobru pomoćnica predsednika opštine za obrazovanje i vaspitanje Suzana Đukić. Ona je rekla da je urađena projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta škole „Bratstvo“ u centru grada, koji je i resursni centar za dodatnu podršku deci sa smetnjama u razvoju koja pohađaju tipične škole. Planirano je da u budućnosti u drugom objektu škole izvodi nastava, a da u centralnoj zgradi obrazovne ustanove bude organizovana dodatna podrška deci.

„Konkurisaćemo sa tim projektom kod ministarstva, pokrajine ili fondova kako bi se obezbedila sredstva za rekonstrukciju i ove zgrade škole“, rekla je Đukić i dodala da je planirana kompletna rekonstrukcija objekta, od krova do poda. Projektom je predviđeno i otklanjanje arhitektonskih barijera. Po informacijama novinara, procenjena vrednost adaptacije objekta je oko 10 miliona dinara.

O ulaganju u formiranje senzorne sobe, eventualno, senzornog igrališta i u asistivnu tehnologiju u školi „Bratstvo“, pomoćnica predsednika opštine zadužena za oblast obrazovanja je rekla: „Urađen je projekat za rekonstrukciju objekta, ali je napravljen i predračun koliko bi koštalo opremanje škole asistivnom tehnologijom i nameštajem koji odgovora deci koja će dolaziti ovde na dodatnu podršku. Čim se završi renoviranje, planiramo da se objekat opremi opremom i asistivnom tehnologijom“.

Direktorka škole „Bratstvo“ Renata Koler je u oktobru mesecu istakla da osim renoviranja objekata škole i uklanjanja fizičkih barijera, u procesu nastave je od velike važnosti asistivna tehnologija, te da zaposleni u obrazovnoj ustanovi pokušavaju da nabave neophodna pomagala: „Aktivno radimo na nabavci asistivne tehnologije koja omogućava deci olakšano obrazovanje i vaspitanje, olakšanu reedukaciju. Predsednik opštine je sa svojim najbližim saradnicima prepoznao interes dece, samim tim što će se sanirati škola, već će biti učinjen veliki korak napred“.
B.M.

Projekat „I ja sam tu – društvena isključenost dece sa invaliditetom zbog siromaštva“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali