I ja sam tu – društvena isključenost dece sa invaliditetom zbog siromaštva (9. deo): Birajte – naknada za dete ili za roditelja

  11 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Umesto da poboljša položaj već osiromašenih porodica u kojima žive deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, država je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, njihov položaj je učinila težim.

Do promene tog zakona, nekoliko hiljada roditelja dece s invaliditetom u Srbiji imalo je pravo da bude na bolovanju i za to prima naknadu do 5. godine deteta, te da, zavisno od stepena invaliditeta deteta, prima i takozvanu tuđu negu (naknada za pomoć i negu drugog lica).
Zakon se ne bavi problemom šta se dešava u slučajevima ako dete sa invaliditetom do svoje pete godine ne prohoda, to jest i dalje zahteva negu 24 časa dnevno – roditelj jednostavno više nema pravo na kontinuirano bolovanje.

Prema raspoloživim podacima, na teritoriji opštine Bečej oko 290 osoba prima tuđu negu i pomoć.

Nakon izmena zakona, od jula ove godine, roditelji moraju da biraju da li će biti na bolovanju ili će primati „tuđu negu“. Naime, roditelji dece s invaliditetom nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava – jedno je pravo roditelja (bolovanje), a drugo pravo deteta.

Uprkos tome što je Ustavnom sudu u septembru ove godine podneta inicijativa za ocenu ustavnosti takvog zakonskog rešenja, a od septembra se održavaju i protesti širom Srbije, odredbe zakona nisu promenjene.
Insajder.net je 18. decembra objavio da „dok od Radne grupe i Ministarstva za rad nema odgovora na pitanje novinara Insajdera da li će sporni Član 12 Zakona biti promenjen, a iz Ustavnog suda poručuju samo da je ’postupak u toku’, pojedini roditelji pogođeni ovim zakonskim izmenama nemaju vremena za čekanje“. Insajder je na pitanje zašto su u sukobu pravo roditelja i pravo deteta, koja ne bi trebalo da isključuju jedno drugo, od Ministarstva za rad dobio odgovor da „istovremeno korišćenje oba prava nije moguće jer ova dva prava – davanja imaju isti cilj, brigu o detetu u okviru porodice i oba se plaćaju iz budžeta istom roditelju koji trenutno ne radi“.

U tekstu koji možete pročitati na (https://insajder.net/…/Roditelji-dece-s-invaliditetom-moraj…) piše da se iz ministarstva navodi da se „novčano davanje generalno koristi za ’kompenzaciju’ neformalne nege od strane članova porodice i da nezaposleni roditelj kroz dodatak dobija kompenzaciju za svoj rad. Na pitanje zašto se štedi na svega nekoliko hiljada porodica u Srbiji, čija je egzistencija ionako ugrožena, nismo dobili odgovor“.

Insajder podseća i da protiv usvojenih izmena Zakona mesecima širom Srbije protestuje inicijativa „Mame su zakon“, a Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) podnele su 19. septembra Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti nekoliko odredbi Zakona. Inicijativu je, nekoliko dana pre toga, podnela i Poverenica za ravnopravnost.

„Govoreći o argumentima za inicijativu, predsednica NORBS-a Ivana Badnjarević navodi da se ovakvim zakonom roditelju ili uskraćuju prava na rad, odsustvo za negu i pravo na zaradu, ili se detetu uskraćuje njegovo pravo. Izmena Zakona, kako je rekla, predstavlja ograničenje ljudskih prava i višestruku diskriminaciju. ’Samim tim je u suprotnosti s Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, Konvencijom o pravima deteta, Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Evropskom socijalnom poveljom’, navela je Ivana Badnjarević, a prenosi portal bebac.com. U Ustavnom sudu na pitanje Insajdera šta se dešava s inicijativom MODS-a i NORBS-a rekli su da su podnete inicijative ’pripojene predmetu ranije formiranom povodom inicijative u kojoj se takođe osporavaju pojedine odredbe istog zakona’ kao i da je ’postupak u toku’.

U međuvremenu, osnovana je Radna grupa za praćenje primene Zakona pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu s ministarkom bez portfelja Slavicom Đukić Dejanović. Ipak, iz odgovora koje je Insajder dobio u Radnoj grupi vidi se da se o promeni ovog spornog člana za sada ne govori, već se eventualne izmene tiču kategorija žena koje su radile manje od šest meseci kada su ostale u drugom stanju, kao i o ženama čija je mesečna osnovica za naknadu zarade veća od tri prosečne plate.

Na dodatno pitanje Insajdera, da li Radna grupa bar razmatra promenu člana 12, stava 7, koji sukobljava naknade koje su do sada dobijale porodice dece sa invaliditetom, dobili smo kratak odgovor da ’kada Radna grupa bude završila javnost će o tome biti obaveštena’“, piše Insajder.

B.M. (Foto: pixabay.com)

Projekat „I ja sam tu – društvena isključenost dece sa invaliditetom zbog siromaštva“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali