Uvertira u Dečju nedelju: Kako su pre godinu dana živela deca u Bečeju?

  01 oktobar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Godinama unazad se početkom Dečje nedelje u Bečeju govori o situaciji najmlađih na teritoriji opštine u prethodnoj godini i verovatno će to biti slučaj i ove godine početkom oktobra meseca.

Prošle godine prezentovani podaci nisu bili optimistični, a postoji bojazan da će i ove godine situacija biti ista.

Naime, predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej Izabela Šormaz je početkom oktobra 2020. godine predstavila svojevrsni godišnji presek stanja u opštini, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, ali su podaci o broju dece na teritoriji opštine Bečej bili „sveži“: 2020. godine je na teritoriji opštine živelo 6.401 dete (toliko ih je imalo aktivan karton u Dečjem dispanzeru).

Godinu dana ranije na teritoriji opštine živelo je oko 7.000 dece.

Predstavnica Društva prijatelja dece saopštila je da je na teritoriji opštine Bečej od 2007. godine do 2020. godine za oko 1.500 dece manje.

Uprkos toj statistici, postoje i pozitivni pomaci i propisi koji su doneti na nivou države, rekla je predsednica Društva prijatelja dece.

Takav primer je finansijska podrška porodicama sa decom, a na osnovu toga Centar za socijalni rad ima podatak da je 2019. godine rođeno minimalno 273 dece, jer je toliko majki podnelo zahtev za finansijsku podršku novorođenom detetu, a to pravo ne pripada svakoj porodici. To pokazuje da je broj rođenih nešto veći u odnosu na prethodne godine.

Smanjenje siromaštva je od 2007. godine do danas prioritet Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej. Novi akcioni plan usvojen je u Skupštini opštine 2021. godine, ali se zasad ne znaju eventualno ostvareni rezultati u oblasti smanjenja siromaštva dece.

Po podacima Šormaz, krajem decembra 2019. godine 668 dece je živelo u uslovima ekstremnog siromaštva.

Ekstremno siromašni su oni koji ne mogu da zadovolje osnovne potrebe za hranom. Prema definiciji Svetske banke ekstremno siromaštvo podrazumeva život sa manje od 1,90 dolara po osobi dnevno.

Šormaz je prošle godine istakla i da „imamo i jedan veoma dobar podatak, a to je da je za 104 korisnika novčane materijalne pomoći u Bečeju prekinuto pravo na dobijanje te pomoći zbog zapošljavanja. To je prvi put da se ova statistika pojavljuje otkad pratimo promene“.

Prošle godine je rečeno da zabrinjava činjenica da brojna deca koja žive u ekstremnom siromaštvu ne pohađaju redovno osnovnu školu, a Šormaz je apelovala na škole, ali i na druge nadležne da se nađe mehanizam da deca u većem broju pohađaju obrazovne ustanove.

Poteškoća je bilo – a verovatno i sada ima – i u vezi sa posebnim obrazovnim programima za decu koja su u riziku, saopšteno je novinarima prošle godine, a istaknuto je i da su u opštini Bečej unapređene usluge socijalne zaštite kao što je dnevni boravak, usluga ličnog pratioca deteta, porodično savetovalište i mnoge socijalno-pedagoške podrške, ali i dalje nema pedagoških asistenata, osim u Bačkom Petrovom Selu, a ne postoji ni kućna nastava za teško obolelu decu – u tim oblastima neophodno je poboljšati stanje.

Početkom Dečje nedelje prošle godine konstatovano je da u opštini raste broj žrtava nasilja.

„U toku 2018. godine imali smo 22 registrovane dece koja su bila žrtva nasilja, u 2019. godini taj broj je 60. U tom broju dominantno je zanemarivanje deteta, a to je povezano sa problematikom siromaštva.

Problem je i to što u Bečeju ne postoji prihvatni centar za žrtve nasilja, za decu i žene“, istakla je Šormaz.

Povećan je i broj maloletnika u odnosu na prethodnu godinu, koji su imali probleme u ponašanju ili su u riziku i koji su u sukobu sa zakonom.

Prošle godine o izuzetno važnom pitanju, vršnjačkom nasilju u školama, nisu prezentovani nikakvi podaci.

Kada je postavljeno to pitanje, Šormaz je rekla da „imamo obrađeno samo 60 slučajeva, što je nasilje u porodici. Postoje podaci i o vršnjačkom nasilju, ali nismo stigli sa svih strana da relevantno obradimo te podatke da bismo ih izneli“.

K.D.F. (Tekst je objavljen 24. septembra u 831. broju Bečejskog mozaika; Ilustracija: pixabay.com)
Projekat „Odluke u ime građana 2021“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali