Prevoz dece sa telesnim invaliditetom: Ko koristi prilagođeno vozilo?

  12 novembar 2021
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Prevoz dece sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju do škole roditelji ili staratelji u brojnim situacijama teško organizuju ako nemaju auto ili vozilo koje je prilagođeno osobama sa telesnim invaliditetom.

Ćerka Ilone Džilitov ima cerebralnu paralizu, a majka ne uspeva da reši problem prevoza deteta do škole, jer žive u Novom selu, a ćerka pohađa školu na drugom kraju Bečeja.

„Ljiljanina kolica se ne mogu sklopiti, pa ne možemo ići školskim busom. Zato svaki dan idemo peške. Kad imam para, onda platim taksi. Ali sada nemam ni za to. Zamolila sam predsednika opštine da nam odobri da vozilo za osobe sa invaliditetom dolazi i po nas, ili da nam obezbede putne troškove za taksi prevoz, ali, evo, ništa ni od toga. Hvala Bogu, pa su u školi svi divni i korektni, i puni razumevanja kad kasnimo u školu zbog daljine, ili kad zbog nevremena ne možemo doći jer nemam za taksi. Ali nam je baš, baš teško“, rekla je Džilitov u oktobru mesecu.

Ona nije jedina, u opštini Bečej postoje deca sa telesnim invaliditetom koja pohađaju tipičnu osnovnu školu ili ŠOSO „Bratstvo“ čijim roditeljima nije ponuđen ili omogućen, zajedno s ličnim pratiocem ili bez, prevoz u vozilu koje je prilagođeno potrebama osoba sa invaliditetom, uprkos tome što takvo vozilo postoji u Bečeju.

Naime, u februaru 2020. godine je bečejski Centar za socijalni rad od Evropske unije dobio specijalno kombi vozilo pogodno za prevoz osoba sa telesnim invaliditetom. To je jedini kombi ovog tipa u Bečeju.

Donacija Evropske unije vredna je 27.500 evra i ostvarena je u sklopu projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, a finansira Evropska unija.

„Potrebe za ovakvim vozilom postoje već duže vreme. Očekujemo da će ono služiti celoj lokalnoj zajednici. U narednih petnaest dana ćemo ga registrovati i potom će vozilo biti stavljeno u funkciju. Plan nam je da ga koristimo za potrebe korisnika usluga socijalne zaštite u okviru Dnevnog boravka. Pored toga, u lokalnoj zajednici postoji potreba da se kombi koristi i za potrebe osoba sa telesnim invaliditetom koje žive u prigradskim naseljima. Njima će to biti najznačajnije jer će im usluge u gradu biti dostupnije“, izjavila je u februaru 2020. godine direktorka Centra za socijalni rad Ivona Božović.

Božović je saopštila da bi broj mogućih korisnika vozila mogao biti i veći, jer se na teritoriji opštine Bečej nalazi veliki broj samačkih domaćinstava i dece kojima će biti potrebna ova vrsta usluge.

U bazi korisnika usluga Centra za socijalni rad nalazi se 118 dece, 48 mladih i 108 odraslih osoba sa telesnim invaliditetom, rečeno je novinarima u februaru 2020. godine prilikom primopredaje vozila za osobe sa invaliditetom.

Predstavnica pružaoca usluge ličnih pratilaca dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, firme „Naša čuvarkuća“ Suzana Đukić je pre mesec dana rekla da bi usluga te firme bila kompletna kada bi uspela da organizuje i prevoz dece do škole i iz škole.

Prema njenim rečima, postojali su pokušaji da se reši problem prevoza dece sa telesnim invaliditetom koja ne mogu da se prevoze običnim vozilom (koriste kolica, ne mogu samostalno da sede).

„Centar za socijalni rad ima vozilo i mi smo i pričali s njima na tu temu kada je trebalo da počnemo da radimo ovu uslugu, krajem 2020. godine. Rečeno je da bi oni mogli da nam ustupe specijalno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom na revers. Rekli su da imaju kombi koji im stoji i mogao bi da se iskoristi. Međutim, nama onda treba vozač i trebalo bi da nam opština plati troškove goriva i vozača koji bi imao posla ceo dan, ako bismo gledali da vozi decu iz lokalnih škola i decu koja dolaze iz drugih mesta u ’Bratstvo’, ali nam je objašnjeno da ne postoji način da lokalna samouprava to uradi. Mi, naime, nismo prevoznička firma, a opština već plaća prevoznika, Bečejprevoz, da radi prevoz dece u školu ’Bratstvo’, čini mi se“, objasnila je Đukić.

Od primopredaje specijalnog vozila za prevoz osoba sa invaliditetom prošlo je godinu dana i osam meseci i ono se ne koristi za prevoz dece sa invaliditetom u škole i iz škola, potvrđeno je iz Centra za socijalni rad.

Inače, taj kombi je u Bečeju primećen i krajem jesenjeg školskog raspusta, ispred opštinske zgrade.

K.D.F.
Projekat „Van sistema bez ličnog pratioca – Prava dece sa invaliditetom u fokusu“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali