Pitanje kao i prošle godine: Ko će pružati uslugu pratilaca u drugom polugodištu?

  24 decembar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Roditelji učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom sa teritorije opštine Bečej krajem 2021. godine ne znaju da li će uslugu ličnog pratioca deteta, za nekoliko nedelja, u drugom polugodištu školske godine, pružati ista firma koja je to radila 2021. godine – ili možda neka druga – i da li će pratioci dece ostati isti – ili će možda biti promenjeni.

Situacija je bila identična i početkom 2021. godine, tada se nedelju dana pre početka drugog polugodišta nije znalo ko će i kako će pružati uslugu lični pratilac deteta.

Naime, pružaocu usluge, bečejskoj licenciranoj firmi za pružanje usluge lični pratilac deteta „Naša čuvarkuća“ d.o.o. 31. decembra 2021. godine ističe ugovor koji je zaključila s lokalnom samoupravom 11. januara 2021. godine.

Ponuda ove firme podneta je istog dana kada je ugovor potpisan i izabrana je kao najpovoljnija – cena usluge po satu je 600 dinara – a trebalo je da budu još dve ponude, ali one iz lokalne samouprave nisu dostavljene redakciji Bečejskog mozaika.

U budžetu opštine za 2021. godinu za uslugu lični pratilac deteta bilo je predviđeno 13,5 miliona dinara – 20 dece je imalo ličnog pratioca, a tokom godine dvoje dece je bilo na listi čekanja na pratioca zbog finansijske nemogućnosti obezbeđivanja usluge, uprkos tome što im je Centar za socijalni rad Bečej kao uputni organ, priznao pravo na korišćenje usluge socijalne zaštite lični pratilac deteta.

Budžet opštine Bečej za 2022. godinu usvojen je 20. decembra i za finansiranje usluge lični pratilac deteta predviđeno je 15 miliona dinara.

Budžet stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu opštine Bečej“ i primenjuje se od 1. januara, te bi lokalna samouprava najranije tek za četiri dana mogla da zatraži ponude od licenciranih firmi za pružanje usluge lični pratilac deteta, pa se pretpostavlja da ugovor s novim ili starim pružaocem usluge i 2022. godine neće biti potpisan ranije nego 2021, nekoliko dana pre početka drugog polugodišta u školama.

Inače, prema nezvaničnim informacijama redakcije Bečejskog mozaika, na listi čekanja za uslugu lični pratilac deteta trenutno nije samo dvoje, nego do petoro dece, te sva je prilika da u budžetu opštine za 2022. godinu planiran iznos – 15 miliona dinara – neće biti dovoljan za finansiranje ličnih pratilaca za 24 ili 25 dece koja pohađaju predškolsku ustanovu ili škole na teritoriji opštine Bečej. Naime, pratiocima se od 2021. godine isplaćuje minimalac (pre toga oko 15.000 dinara mesečno), a minimalna cena rada biće povećana od 2022. godine (Vlada Srbije je donela odluku o povećanju minimalne cene rada sa 183,93 na 201,22 dinara po satu).

Podsetimo i da je do izmena u vezi sa obezbeđivanjem usluge ličnog pratioca u Bečeju došlo početkom 2021. godine, kada je ta usluga iz „okrilja“ Centra za socijalni rad/opštine prešla u nadležnost firme „Naša čuvarkuća“.

Tome je prethodilo to što je pretposlednjeg dana 2020. godine lokalni parlament usvojio Pravilnik o uslovima obezbeđivanja i pružanja usluge lični pratilac deteta i učenika u kom je predviđeno da tu uslugu nadalje pruža licencirana firma ili organizacija, a da je Centar za socijalni rad uputni organ kom roditelj/staratelj deteta podnosi zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje usluge ličnog pratioca, a uz zahtev se pribavlja izjava o saglasnosti za produženje usluge lični pratilac deteta i učenika, izvod iz matične knjige rođenih za korisnika, rešenje o razvrstavanju korisnika ili mišljenje interresorne komisije o proceni potreba za pružanjem ovog oblika podrške korisniku itd.

Ukoliko Centar pozitivno oceni zahtev roditelja/staratelja, dete sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom ima pravo na ličnog pratioca o trošku opštine, a uslugu pruža licencirana firma ili organizacija s kojom lokalna samouprava zaključi ugovor.

Pravo na ličnog pratioca, po odredbama opštinskog pravilnika, imaju deca sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju koja imaju potrebu za podrškom u zadovoljavanju osnovnih potreba svakodnevnog života i to u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pripremom knjiga i opreme za vrtić, odnosno školu, pod uslovom da su uključena u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu i to do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

K.D.F. (Foto: pixabay.com)
Projekat „Van sistema bez ličnog pratioca – Prava dece sa invaliditetom u fokusu“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali