Državni sekretar Ministarstva za rad posetio Bečej: Uskoro dnevni boravak za decu sa invaliditetom

  21 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Razlog posete Centra za socijalni rad je da se oceni kvalitet rada ove ustanove, ali i da se nadležni u Centru i opštini obaveste o konkursima pretpristupnih fondova Evropske unije, a na raspolaganju je oko 920 miliona evra u naredne tri godine. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će pomoći lokalnim samoupravama prilikom izrade projekata u oblasti socijalne zaštite za evropski program „EaSI“, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević 18. aprila prilikom posete Centra za socijalni rad u Bečeju. On je o pitanjima iz oblasti socijalne zaštite razgovarao sa direktorkom Centra Svetlanom Gagić, predsednikom opštine Vukom Radojevićem i članom Opštinskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr Slobodanom Dimitrovim.

Državni sekretar, direktorka Centra za socijalni rad i predsednik opštine su saopštili novinarima da su na sastanku razgovarali o tome na koje usluge iz oblasti socijalne zaštite da se raspodeli iznos od 4,6 miliona dinara, koje je opštini obezbeđeno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Naime, krajem marta meseca predstavnici opštine Bečej i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisali su ugovor o namenskim sredstvima namenjenim za razvoj i uspostavljanje usluga iz oblasti socijalne zaštite i tako se opština Bečej našla u grupi od 125 lokalnih samouprava koje su ušle u krug raspodele od 400 miliona dinara koliko je Vlada opredelila za ovu svrhu. Raspodeljeni namenski transferi predviđeni su za razvoj postojećih i uspostavljanje novih usluga iz oblasti socijalne zaštite.
Planira se da se odobreni novac u Bečeju potroši na već postojeće usluge iz oblasti socijalne zaštite, pre svega u nadležnosti Gerontološkog centra, ali i na uvođenje nove usluge, otvaranja dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Svetlana Gagić je rekla da bi dnevni boravak trebalo da bude otvoren za oko dva meseca u zgradi prve mesne zajednice, da je plan da se jedna prostorija u objektu adekvatno opremi, da se obezbedi prilaz za kolica (u toj zgradi će biti smešteno i nevladino udruženje osoba sa invaliditetom „Feniks plus“) i da se angažuju dva stručnjaka za rad sa decom.
Odgovarajući na pitanja novinara Gagić je istakla da je u evidenciji Centra osamdesetak mališana sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, a da postoji velika potreba da se, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, izradi baza podatka o deci i mladima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.
Predsednik opštine Vuk Radojević je podsetio novinare da je lokalna samouprava i do sada ulagala u oblast socijalne zaštite, da je u mandatu aktuelne vlasti prvi put obezbeđen servis ličnih pratilaca za decu sa invaliditetom, a ta usluga će biti i unapređena, da se pomažu porodice s bebama (jednokratna pomoć za novorođene), ali i stariji građani (stariji od 65 godina imaju pravo na besplatan prevoz na teritoriji opštine), da su ukinute participacije za specijalističke preglede u Domu zdravlja itd.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali