Dom zdravlja Bečej: Preko hiljadu transporta godišnje

  08 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dom zdravlja od početka februara raspolaže novim sanitetskim vozilom za potrebe Službe hitne medicinske pomoći. Nabavku vozila omogućila je opština, koja je obezbedila 4,2 miliona dinara.

„Prethodne godine smo iz budžeta izdvojili 3,5 miliona dinara u ove svrhe, a u ovoj godini je predviđeno još 700.000 dinara kako bi se kompletno realizovala kupovina i opremanje ovog sanitetskog vozila. Dom zdravlja pre svega treba da zadovolji potrebe građana opštine i mora da bude u fokusu naših interesovanja, a tome u prilog ide i nova investicija“, rekao je predsednik opštine Vuk Radojević.
U opštinskom budžetu ove godine predviđeno je 12 miliona dinara za investicije u Domu zdravlja.
„Ove godine bismo želeli da nabavimo lift za Dom zdravlja kako bismo poboljšali usluge prema građanima koji su delimično ili sasvim nepokretni, starijim osobama i osobama sa invaliditetom. Reč je o ulaganju u vrednosti od 3,5 miliona dinara. S obzirom na učestalost krađa predviđena su sredstva i za nabavku i ugradnju alarmnog sistema, kao i za medicinsku opremu, prvenstveno laboratorijsku, za nabavku jednog putničkog vozila za potrebe kućnog lečenja i kombi vozila za transport pacijenata na dijalizu“, rekao je Radojević.
Direktor Doma zdravlja Siniša Šijačić se zahvalio lokalnoj samoupravi, bez čije pomoći zdravstvena ustanova ne bi mogla da funkcioniše na zadovoljavajući način. Prema njegovim rečima, novo sanitetsko vozilo je veoma značajno za Dom zdravlja: „Značaj kupovine sanitetskih vozila za nas se ogleda u činjenici da smo najudaljenija opština u Vojvodini od nadležnih centara sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite (bolnice, klinički centar i Institut), gde transportujemo pacijente. Broj transporta se kontinuirano povećava, i vrlo često imamo i po 5-6 saniteta, koji su u istom momentu angažovani, iako po normativu Ministarstva zdravlja možemo imati samo jedno vozilo u smeni. Naša sanitetska vozila godišnje prelaze oko 450.000 kilometara, imamo oko 150 transporta sa lekarom i sestrom, oko 200 samo sa medicinskom sestrom i oko 500 gde su sami pacijenti ili su sa rodbinom, što je ukupno oko 850. Pored toga, godišnje imamo i 480 transporta pacijenata koji idu na dijalizu. Sve zajedno to je više od 1.300 transporta godišnje. Sve to govori koliko su vozila neophodna u našem radu, da bi i svi građani opštine imali približno jednake šanse kao građani koji žive u gradovima u kojima postoje bolnice“, rekao je Šijačić.
Dom zdravlja u svom voznom parku ima osam sanitetskih – šest za urgentnu medicinu i dva za prevoz pacijenata na dijalizu – i 11 putničkih vozila (sedam „zastava 101“, tri „punta“ i jednu „ladu nivu“).

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali