Odštampajte ovu stranicu

Veliko interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva u Bečeju: Državljanstvo traže i Mađari i Srbi

  08 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zakon o pojednostavljenom postupku sticanja mađarskog državljanstva (primenjuje se od 2010. godine) i praksa konzulata Mađarske da u gradovima Vojvodine organizuje konzularni dan za prijem zahteva građana za dobijanje državljanstva Mađarske, doprineli su da interesovanje za dobijanje dvojnog državljanstva poraste. Građani smatraju da im pasoš Mađarske omogućuje da se slobodo kreću u Evropi, ali pruža mogućnosti i za bolji život.

Predstavnici mađarske ambasade u Beogradu organizovali su konzularni dan za prijem zahteva građana za dobijanje mađarskog državljanstva u Bečeju krajem prošle godine i 1. februara ove godine. U februaru je zahteve za dobijanje mađarskog državljanstva predalo 60 građana, a konzularni dan u Bačkom Gradištu organizovan je 5. februara.
Građani opštine imaju mogućnost i da informacije o tome šta je potrebno za podnošenje zahteva za sticanje državljanstva, kao i pomoć prilikom popunjavanja zahteva dobiju i u svom mestu jer je u saradnji sa ambasadom Mađarske u Beogradu, opštinom Bečej i MKD „Petefi Šandor“, angažovana osoba za pružanje takvih usluga u prostorijama tog kulturnog društva. Informisanje i pružanje pomoći građanima Bečeja u vezi sa popunjavanjem dokumentacije za podnošenje zahteva za sticanje mađarskog državljanstva finansira opština Bečej, to jest MKD „Petefi Šandor“ od 10 miliona dinara, koji su predviđeni u budžetu opštine Bečej za 2013. godinu za rad ovog kulturno-umetničkog društva.

Migracijski tokovi

Na nedavno održanoj završnoj konferenciji IPA projekta Mađarske i Srbije, koja je održana u Bečeju, bilo je reči o migracijskim tokovima na području Južne Mađarske i Vojvodine u poslednjih 20 godina. Istraživanja posle 2001. godine pokazuju tendenciju rasta broja srpskih migranata u Mađarskoj. Srpski državljani su do 2008. godine često podnosili zahtev za ponovno sticanje imigracionog statusa umesto da traže državljanstvo. Međutim, krajem 2011. godine od 178 upitanih imigranata mađarske nacionalnosti poreklom iz Vojvodine koji su se preselili u Mađarsku, samo njih 24 nije imalo mađarsko državljanstvo, odnosno pre doseljavanja svega 16 osoba je imalo mađarsko državljanstvo, a 138 osoba je u međuvremenu steklo taj status.
Broj državljana Republike Srbije koji pohađaju srednju školu u Mađarskoj 2000. godine je bio oko 600, da bi se do 2010. godine smanjio na 400, dok je broj studenata sa 800, do 2010. godine porastao na 1.000.
Broj doseljenih državljana Srbije u Mađarsku je 17.186, a od 1993. godine 12.556 njih je steklo državljanstvo Republike Mađarske – 97 posto su osobe mađarske nacionalnosti. Procenjuje se da se u proteklih 15 godina oko 30.000 državljana Srbije odselilo u Mađarsku.

Prema rečima Beate Ric Kasiba iz MKD „Petefi Šandor“, u poslednje vreme raste broj osoba nemađarske nacionalnosti koje podnose zahteve za dobijanje mađarskog državljanstva, prvenstveno zbog dobijanja mađarskog pasoša koje im daje mogućnost putovanja i rada u zemljama Evropske unije, ali i iz straha da ponovo može doći do uvođenja vize za građane Srbije. U januaru prošle godine informacije je tražilo 53 građana, a popunjeno je 97 zahteva, dok je u januaru ove godine 125 osoba tražilo informacije, a popunjeno je 185 zahteva za dobijanje mađarskog državljanstva. Ranije su se za mađarsko državljanstvo interesovale osobe koje imaju mađarsko poreklo, ili su iz mešovitih brakova, ili žive u mešovitom braku, a sada se interesuju i osobe koje ne znaju mađarski jezik.
Neki od osnovnih uslova za sticanje mađarskog državljanstva su: poznavanje mađarskog jezika (komunikacija, pisanje, čitanje), dokaz da je podnosilac zahteva ili neki njegov predak živeo u Bačkoj između 11. aprila 1941. i 19. januara 1945. godine, ili na teritoriji Austrougarske pre 25. jula 1921. godine.

LJ.M.