Poštovani su propisi: Objavljen informator

  28 decembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Informator o radu opštine Bečej u 2012. godini nedavno je objavljen na zvaničnoj veb stranici lokalne samouprave, u skladu sa propisima –Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Uputstvo za objavljivanje Informatora o radu državnog organa – uz jedan nedostatak, informator bi trebao da bude vidljiv na naslovnoj stranici sajta, a ne „sakriven“ među ostalim dokumentima (u „folderu“ dokumenta, u kategoriji ostala dokumenta).

Ipak, za pohvalu je da aktuelna lokalna vlast poštuje propise za razliku od prethodne, koja je objavila samo jedan informator 2010. godine, a 2011. godine je „zaboravila“ da objavi novi ili da ažurira stari uprkos jasnim uputstvima Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja.
Cilj objavljivanja informatora je informisanje javnosti o dokumentima i informacijama koje poseduje Opštinska uprava.
Informator opštine za 2012. godinu ima 67 stranica, a osim osnovnih podataka o Opštinskoj upravi, odeljenjima Opštinske uprave, mogu se pročitati informacije o uslugama koje lokalna samouprava pruža građanima, a tu su i podaci o prihodima i rashodima opštine u 2012. godini, o javnim nabavkama, o zaradama zaposlenih u lokalnoj samoupravi (zbirno), o načinu na koji građani mogu da saznaju informacije iz delokruga opštine (zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja).
Interesantno je da u informatoru nije navedeno koliko je zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja upućeno lokalnoj samoupravi i šta je traženo u tim zahtevima, mada i te informacije treba da budu navedene u informatoru.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali