Iz Potisja je saopšteno: Smeće se odnosi samo uz ugovor

  09 novembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće Potisje u većinskom vlasništvu opštine Bečej nedavno je podelilo pisana obaveštenja građanima da će od 22. oktobra promeniti način odnošenja smeća. Ovih dana je to preduzeće ponovo obavestilo građane da režim odnošenja otpada nije promenjen, kako je obećano, 22. oktobra, već 5. novembra.

Sve u svemu, prošao je i 5. novembar i sada je režim odnošenja otpada sledeći: odnošenje komunalnog otpada obavlja se isključivo od onih domaćinstava koji su sklopili ugovor sa Potisjem (do sada su domaćinstva koja nisu imala ugovor dobila prekršajne prijave i desilo se da su i kazne izrečene); komunalni otpad mora biti u kanti ili u džakovima sa oznakom Potisja (donedavno je još uvek bilo domaćinstava koja nisu dobila kante), domaćinstvima koja su sklopila ugovor, biće obezbeđeno polugodišnje besplatno tri džaka sa oznakom Potisja za odlaganje dodatnog otpada.
Baštenski otpad će od sada biti odnesen ako je povezan u snopove (granje i šiblje) ili ako se nalazi u providnom plastičnom džaku (trava i lišće).
Potisje obećava građanima da će ukoliko sklope ugovor sa njim, dobiti besplatnu kantu za smeće od 120 litara. To nije bio slučaj sa onim građanima koji su prethodnih godina sklopili ugovore sa ovom komunalnom firmom, naime, mnogi od njih su i nekoliko meseci čekali da dobiju kante za smeće.
Domaćinstvima koja nemaju ugovor sa Potisjem neće biti odneto smeće, saopšteno je iz ove firme. Ti „neposlušnici“ će moći sami da odnesu otpad na deponiju Botra, dakako, tamo treba da plate za odlaganje smeća.
Direktor Potisja Laslo Kiralj je rekao da je jedan od razloga za uvođenje novog režima odnošenja otpada iz domaćinstava to što 20-25 posto domaćinstava nije sklopilo ugovor sa Potisjem o odnošenju smeća, a to su bili dužni da učine na osnovu opštinske odluke: „Nakon obaveštenja o ovim izmenama, u poslednjih par nedelja je sklopljeno 300-350 ugovora“.
Razlog novog načina rada Potisja je i želja da se građani edukuju o racionalnom ponašanju u rukovanju otpadom, odnosno o selektivnom načinu odlaganja otpada, objasnio je Kiralj, i dodao da građani trebaju da aluminijumsku, plastičnu i PET ambalažu odlažu tako da ona zauzima što manje prostora u kanti od 120 litara, ili da takvo smeće odlažu u kontejnere namenjene za tu vrstu otpada koji su postavljeni na javnim površinama. Na konstataciju da se takvi kontejneri nalaze samo na nekoliko lokacija u centru grada i da je malo verovatno da će građani koji, recimo, žive u Novom selu dolaziti u centar samo da bi plastičnu ambalažu odložili na za to predviđeno mesto, te da se u tom slučaju postavlja pitanje kakva je uloga Potisja, Kiralj je rekao da Potisje planira da takve kontejnere postavi na javnim površinama i u drugim delovima grada.
Direktor Potisja je rekao da ukoliko se u domaćinstvu stvara više od 120 litara smeća, taj višak će se odnositi samo u džakovima koje deli Potisje, a ukoliko ni to nije dovoljno, građani će morati sami da kupuju džakove.
Građani koji imaju ugovor sa Potisjem, imaju pravo da jedan kubni metar komunalnog otpada besplatno odlože na deponiju u Botri, a ako imaju više smeća treba da plate 300 dinara za odlaganje jednog kubnog metra. Toliko će morati da plate i građani koji nemaju ugovor sa Potisjem o odnošenju smeća. Međutim, prema rečima Kiralja, svi građani opštine građevinski šut mogu da odnesu na deponiju u Botri i ne moraju da plate naknadu za deponovanje.

LJ.M. i K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali