U gradskoj kući: Otvorena Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

  26 oktobar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) otvorena je u gradskoj kući 12. oktobra, a tri dana kasnije je počela da funkcioniše u okviru Odeljenja za privredu i razvoj (na spratu u zgradi opštine).

Svečanom otvaranju Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj su osim predstavnika lokalne vlasti, preduzetnika i privrednika, prisustvovali i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Srđan Vezmar.
Za osnivanje Kancelarije potrošeno je više od milion dinara, 990.600 dinara je u aprilu odobrio Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, lokalna samouprava je obezbedila 276.000 dinara, a Regionalna razvojna agencija Bačka pružila tehničku pomoć prilikom formiranja te kancelarije.
Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj trebala bi da bude moderan i brz servis građana, pogotovo onima koji imaju interesovanja za pokretanje malog biznisa, ali i privrednim subjektima.
Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, rekao je da će kancelarije za lokalni ekonomski razvoj biti sastavni deo vojvođanskog standarda: „Svaka opština u Vojvodini mora da ima ovakvu kancelariju, i moraće da ima strategiju razvoja i akcioni plan koji podrazumeva i pitanja ruralnog razvoja. To je važno da bi bili usaglašeni sa finansijskim periodom 2014-2020. godine u Evropskoj uniji, da bismo lakše nalazili međunarodne partnere i da bi naša kancelarija u Briselu bila uspešnija. Mi u Vojvodini hoćemo to da dočekamo spremni, i to će biti fokus rada Pokrajinskog sekretarijata za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu“, rekao je Bugarski.
Predsednik opštine Vuk Radojević je rekao da je postojanje Kancelarije veoma važno za bolji privredni ambijent i privlačenje investitora, ali i da bi se već postojećim privrednim subjektima omogućili adekvatni uslovi i mogućnosti za konkurisanje kod fondova. „Ovo je nešto što prevazilazi svakodnevne političke teme, ovo je u interesu svih nas“, rekao je Radojević i dodao da u narednom periodu Odeljenje za privredu i razvoj mora posvetiti pažnju analizi situacije u lokalnoj privredi, a sa druge strane, od privrednih subjekata u opštini očekuje da se aktivno uključe u rad Kancelarije, „jer tu mora da postoji pozitivna sinergija između Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i predstavnika privrede, da bismo, na obostrano zadovoljstvo, bili u prilici da apliciramo na konkurse i da dođemo do sredstava kojih ima, a koja su raspoređena u pokrajini, u republici ili u međunarodnim fondovima, samo je neophodno adekvatno aplicirati na postojeće konkurse. Tu je veliki izazov za tim ljudi koji će raditi u samoj kancelariji, od kojih očekujemo da na dnevnom nivou ažuriraju sve nove konkurse“.
Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Srđan Vezmar je objasnio da je njegova agencija, zajedno sa zaposlenima u Odeljenju za privredu i razvoj, napravila akcioni plan koji bi trebao Kancelariju da pozicionira na lokalnom nivou, a zatim i na nivou pokrajine i republike. „Naša ideja je da kancelariju pozicioniramo i u odnosu na partnere u Mađarskoj i Hrvatskoj, s obzirom na to da vi kao opština možete da učestvujete u prekograničnoj saradnji sa opštinama iz ovih susednih država“, rekao je Vezmar. On je obećao i da će agencija Bačka da pripremi pregled mera i podsticaja „koje biste vi kao opština mogli da sprovodite preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj na teritoriji opštine, jer je važno da pored sredstava koja se dobijaju iz pokrajinskog i republičkog budžeta, i opština podržava lokalnu privredu, pre svega kroz razvoj preduzetništva“.
Na internet stranici www.privredabecej.com mogu da se pronađu aktuelni konkursi.
Do sada su kancelarije za lokalni ekonomski razvoj otvorene u Novom Sadu, Somboru, Subotici, Vrbasu i Bečeju.
U novoj Kancelariji za lokani ekonomski razvoj za sada rade tri osobe od planiranih sedam, a rad sa strankama se odvija svakog dana od 7 do 15 časova.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali