Rezultati rada Prekršajnog suda: Najbolji sud u Srbiji

  13 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejski Prekršajni sud je ostvario najbolje rezultate rada u 2011. godini, prema izveštaju o radu sudova koji je podnela Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva.

Podatak da je bečejski sud najbolji od 45 prekršajnih sudova u Srbiji bio je povod za konferenciju za novinare Snežane Bašić, vršiteljke funkcije predsednika Prekršajnog suda u Bečeju: „Dobri rezultati rada Prekršajnog suda su rezultat timskog rada, te koristim priliku da se zahvalim svim saradnicima. Za dve i po godine, koliko postoji ovaj sud, uradili smo mnogo i u pogledu tehničkog opremanja i renoviranja zgrade suda zahvaljujući pomoći Ministarstva pravde“, rekla je Bašić.
Ona je saopštila da je u prošloj godini Prekršajni sud imao 11.579 predmeta i da je svaki od pet sudija imao prosečno 170 predmeta, a rešeno je 173 predmeta po sudiji, što govori, kako je rekla, „da je savladavanje priliva predmeta rešavano preko 100 odsto“.

Prijava protiv predsednika opštine

Vršiteljka funkcije predsednika Prekršajnog suda Snežana Bašić odgovorila je na pitanje novinara o sudbini prekršajne prijave koju je Državna revizorska institucija nedavno podnela protiv predsednika opštine Petera Knezija nakon revizije završnog računa opštinskog budžeta za 2010. godinu. Bašić je objasnila da je Državna revizorska institucija 13. februara podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Knezija, zbog četiri prekršaja iz Zakona o budžetskom sistemu, ali da „zahtev u pogledu činjeničnog opisa prekršaja nije bio uredan u smislu da sudija po njemu nije mogao da postupa, i zatraženo je preciziranje zahteva. Taj precizirani zahtev je u ovaj sud stigao 4. aprila, te će predmet odmah biti procesuiran, i postupak će se sprovesti, kao i ostali, u kratkom roku“.

Tokom prošle godine izrečene su 4.172 novčane kazne, 133 kazne zatvora, 98 opomena i 854 zaštitne mere, najviše oduzimanja vozačke dozvole. Na ime novčanih kazni naplaćeno je 64.347.305 dinara, a na ime troškova postupka 2.814.630 dinara. Bašić je rekla da u prva tri meseca ove godine Prekršajni sud već ima 5.355 predmeta od kojih je za 1.792 doneta odluka, na ime novčanih kazni naplaćeno je 14.150.215, a na ime troškova postupka 788.841 dinara.
Najviše prekršajnih prijava je podneto zbog nepoštovanja Zakona o javnom redu i miru (uglavnom tuče), Zakona o saobraćaju, poreskih zakona itd.
Bašić je govorila i o situaciji u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, naime, u ovim naseljima su učestale krađe: „Zahvaljujući dobroj saradnji sa policijskom stanicom u Bečeju, i nakon dogovora na sastancima sa meštanima Bačkog Petrovog Sela i Bačkog Gradišta, pokušali smo i nadam se uspeli, da nivo bezbednosti u ovim mestima podignemo na viši nivo, s obzirom na to da je u tim mestima zaista bilo češćeg remećenja javnog reda i mira i mnogo više krađa nego u prethodnim periodima“, objasnila je Bašić.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali