Bečejsko udruženje mladih: Aktivizam zbog ličnog zadovoljstva

  25 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Centru za decu i mlade prošle subote članovi Bečejskog udruženja mladih (BUM) organizovali su radionicu „Aktivni u zajednici“ s ciljem da informišu mlade ljude o tome kakve im mogućnosti nude omladinska udruženja i kako mogu da se uključe u njihov rad. Na radionici je učestvovalo deset omladinaca.

„Cilj radionice je da se mladi upoznaju sa pojmovima društvenog aktivizma, ne samo sa radom BUM-a, nego uopšteno, i da čuju šta im aktivno učešće u omladinskim udruženjima donosi, šta im se nudi u Bečeju i kakvi programi postoje za neformalno obrazovanje, jer uglavnom nisu informisani i ne znaju gde da traže informacije na internetu. Pored toga, imali smo jednu vežbu u kojoj su mladi trebali da naprave plan kako bi svoju ideju sproveli u delo. Ova vežba je trebala da im pokaže da ništa nije neizvodljivo, i da vide kako mi možemo sami da organizujemo sportske turnire, koncerte, druga dešavanja, jer se stalno žale kako im nije ispunjeno slobodno vreme“, rekla je Marina Kovačev, članica BUM-a i trenerica radionice. Ona je rekla da je očekivala veći odziv mladih, jer su se BUM-ovci trudili da dobro informišu mlade: „Čini mi se da je ovo uglavnom ista grupa ljudi koja se vrti u svim aktivnostima i organizacijama i da je zapravo teško motivisati nove članove, da je većini nepoznata ovakva vrsta rada, ne znaju šta su radionice i šta mi to, u stvari, radimo. Nadam se da će ovi radioničari prenositi informacije svojim vršnjacima i da će se ovakav vid rada omasoviti“.
Posle ove radionice BUM će imati dva „zvanična“ voditelja radionica, Marinu Kovačev i Branislava Trudića, kojima je ova radionica bila završni ispit za dobijanje sertifikata za dalji rad sa grupama.
O utiscima i razlozima za učešće u radionicmama, govorili su i polaznici obuke.
„Aktivan sam član BUM-a i pokušavam da učestvujem u svim akcijama i da prisustvujem svim radionicama. Sve akcije i radionice su zanimljive, učimo, radimo i trudimo se svi da damo svoj maksimum da bismo postigli ciljeve BUM-a. Očekujem da ćemo imati još više akcija i ostvariti još bolje rezultate i da ćemo jednog dana kao udruženje biti poznati i van Bečeja. Ne radimo za pare, nego uglavnom iz čistog zadovoljstva, a ono se ogleda i kroz to da znam da sam na neki način pomogla i drugima“, rekla je Katarina Bokić.
Sličnog mišljenja je i Bojana Pejović, koja je pored članstva u BUM-u, volonter u Kancelariji za mlade i bečejskom volonterskom servisu: „Osnovni razlog učešća u akcijama za mene je lična satisfakcija, jer me, pored toga što mnogo učimo i družimo se, ispunjava i to što pomažemo drugima. Na ovoj radionici očekujem da ću steći nova znanja, poboljšati smisao za timski rad i steći nova poznanstva. Kasnije znanje i iskustvo sa ovih radionica prenosim svojim vršnjacima, i u školi na času odeljenskog starešine i na raznim sastancima, pošto sam i član vršnjačkog tima u projektu ‘Škola bez nasilja’. Mislim da sve ovo ima efekta, ima dosta zainteresovanih, ima dosta mladih koji se uključuju u akcije i žele da pomognu“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali