Program javnih radova: Izrada baze podataka osoba sa smetnjama u razvoju

  01 jul 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prostorijama Opšteg udruženja preduzetnika u ponedeljak je predstavljen projekat za zapošljavanje osoba sa smetnjama u razvoju u okviru programa javnih radova koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u partnerstvu sa bečejskom kancelarijom nevladine organizacije LiderNet iz Novog Sada, Društvom MNRO iz Bečeja i Opštim udruženjem preduzetnika Bečej.

Projekat se odnosi na izradu baze podataka, odnosno socijalne karte osoba sa posebnim potrebama opštine i deo je projekta „Socijalno ekonomska inkluzija osoba sa posebnim potrebama u opštini Bečej“ koji radi nevladina organizacija LiderNet.
Realizacija projekta će početi 1. jula i trajaće šest meseci, tokom kojih će šest osoba sa smetnjama u razvoju biti obučene za rad na računaru i za anketiranje. Ukupna vrednost projekta je 1.216.400 dinara, koliko je odobreno od strane NSZ. Ovim projektom je predviđeno da se zaposli četiri osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju i dve osobe sa invaliditetom.
„Mislim da je projekat vredan pažnje, jer ne postoji jedinstvena baza podataka u Bečeju o osobama sa smetnjama u razvoju. Ova baza podataka, koja će biti napravljena za šest meseci, će biti veoma korisna kako za grad Bečej tako i za poslodavce, a mislim da će biti najkorisnija odraslim osobama sa smetnjama u razvoju koje će na ovaj način moći lakše da dođu do posla, jer ni poslodavci, koji po novom zakonu imaju obavezu da zapošljavaju ovakve osobe, nisu imali gde da dobiju informacije i podatke gde mogu da ih nađu“, rekla je Maja Obradović ispred Društva MNRO.
Radomir Jelić, ispred LiderNeta, rekao je da se javni radovi odnose na izradu socijalno-ekonomske karte i predstavljaju osnovu za širenje baze podataka i povezivanje preduzetnika sa osobama sa smetnjama u razvoju i svim relevantnim institucijama. Objasnio je i da će se anketiranje raditi na celoj teritoriji opštine Bečej, i apelovao je na sve osobe koje budu kontaktirane od strane anketara i njihovih mentora, da im izađu u susret, otvore vrata i daju sve relevantne informacije jer je to u njihovom interesu.
U ime Opšteg udruženja preduzetnika koje je partner u projektu, Igor Prošić je govorio o mogućnostima proširenja projekta i povezivanju preduzetnika i radno sposobnih osoba sa smetnjama u razvoju, dok je Zoltan Feješ ispred LiderNeta govorio o potrebi realizacije takvog projekta, napomenuvši da je pre nekoliko godina bio pokrenut sličan projekat koji je usvojila opština Bečej, a u koji su bili uključeni ŠOSO „Bratstvo“, Centar za socijalni rad i JP Komunalac kao nosilac projekta, i trebalo je da zaposli veći broj radnika u Komunalcu koji su stekli srednje obrazovanje u ŠOSO „Bratstvu“, ali je taj program stopiran iz njemu nepoznatih razloga. Naglasio je da su za ovaj projekat kao polaznu osnovu uzeli Strategiju održivog razvoja opštine Bečej, i segment socijalne i zdravstvene zaštite u kojoj su strateški ciljevi unapređenje položaja dece, odraslih i starih sa smetnjama u razvoju.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali