Referendum u Mađarskoj: Nedovoljan broj izašlih

  07 oktobar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Protiv politike razmeštanja izbeglica unutar EU na referendumu u Mađarskoj izjasnilo se 98,3 odsto izašlih birača, ali referendum nije validan jer je izlaznost bila oko 43 odsto, pokazuju gotovo konačni zvanični rezultati.
Prema rezultatima objavljenim posle prebrojanih 99,8 odsto glasova, samo je oko 43 odsto biračkog tela izašlo da glasa, a trebalo je da izađe najmanje 50 odsto da bi referendum bio validan.

Opozicija je pozivala na bojkot ili na ubacivanje nevažećeg listića, tako da je izlaznost bila najveća nepoznanica ovog glasanja koje je pozvao premijer Viktor Orban.
Oko 8,3 miliona glasača pozvano je da odgovori na pitanje „Da li želite da Evropska unija proglasi obavezan razmeštaj ne mađarskih građana u Mađarsku bez odobrenja mađarskog parlamenta“.
Od 8,24 miliona birača, njih 3,23 miliona reklo je „ne“ kvotama za prihvat izbeglica.
Očekujući već nekoliko dana da bi izlaznost mogla da bude nedovoljna, premijer Viktor Orban je stalno insistirao na tome da je prioritet koliki procenat će reći „ne“ za prihvat izbeglica.
Pobeda „ne“ glasa je trebalo da politički ojača Viktora Orbana u Mađarskoj i njegov imidž vođe populističke antiimigracione grupe u Evropi.
Tokom 2015. godine 400.000 tražilaca azila u Evropi je prošlo preko Mađarske, većina njih pre nego što su podignute bodljikave žice na granici sa Srbijom i Hrvatskom.
Na referendumu u Mađarskoj imali su pravo da glasaju i građani drugih država koji imaju i mađarsko državljanstvo i koji su se registrovali za glasanje. U Vojvodini je Savez vojvođanskih Mađara vodio kampanju s ciljem da navede građane s dvojnim državljanstvom da glasaju protiv prihvata izbeglica u susednoj Mađarskoj. Njihovo referendumsko izjašnjavanje počelo je još 19. septembra. Međutim, dan posle referenduma još nije bilo zvaničnih podataka o izlaznosti u Vojvodini, a nezvanično se govorilo da je glasanje završeno debaklom.
Nezvanični rezultati u vreme zaključenja Mozaika govorili su da je u Vojvodini bilo registrovano oko 30.000 birača, a prema rečima predsednika SVM-a Ištvana Pastora, glasalo je oko 60 odsto njih.
Inače, pre referenduma u Vojvodini, kao i u Mađarskoj, čuli su se glasovi huškača protiv izbeglica, uglavnom na socijalnoj mreži.
Katolički sveštenik i član Mađarskog nacionalnog veća Čaba Paško na svom nalogu na Fejsbuku „predstavio je“ svoje mišljenje o onima koji su izašli na referendum, a zaokružili su „da” umesto „ne“: nazvao ih je bolesnicima.
On kaže da bi migrantima trebalo pomoći, ali nikako ih, kako kaže, ne pozivati u evropsku kulturu i dozvoliti jačanje islama u Evropi. „Samoubistvo, ako neko izvrši samoubistvo, to je za mene bolest, to znamo i u tom kontekstu sam koristio, jer ako mi gledamo našu budućnost i da nam ne treba ono što je do sada bilo i želimo sami sebe uništavati, onda je to samoubistvo, a samoubistvo je po meni bolest”, dodao je Paško.

B.M.
(Izvor: Beta, b92, FB)

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali