U PIK-u završen štrajk upozorenja, a za septembar se planira generalni štrajk: Kasne plate, računi blokirani – sledi stečaj?

  30 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sindikati PIK-a „Bečej“ – Samostalni sindikat i sindikat „Nezavisnost“ – su od 2. do 8. jula organizovali štrajk upozorenja, jer vlasnik i generalni direktor PIK-a Đorđije Nicović i Milan Mišić nisu poštovali sporazum koji su sredinom juna potpisali sa predstavnicima sindikata o dinamici isplate zaostalih zarada zaposlenima.

Prema sporazumu, do kraja juna trebalo je da se isplate martovske plate. Međutim, to se nije desilo i zaposleni su stupili u štrajk upozorenja koji je prekinut 8. jula, „jer tada je isplaćena ta zaostala zarada“, rekao je Branislav Šekerović, predsednik Samostalnog sindikata u PIK-u.
Aprilske plate treba da se isplate do kraja jula, a zarade za maj mesec do kraja avgusta. Mada se zarade za april mesec, prema rečima Šekerovića, upravo isplaćuju, postoji verovatnoća da će zaposleni u PIK-u od 1. septembra stupiti u generalni štrajk, ukoliko se ne ispune novi zahtevi sindikata, koji se osim isplate dospelih zarada odnose na povezivanje radnog staža i na izmenu kolektivnog ugovora: „Tri meseca smo u kašnjenju, ljudi nemaju šta da nose da doručkuju, prezaduženi su i hoće te zarade. Po zakonu poslodavac je dužan da ih isplati. Postavljeni su novi zahtevi koji će ovih dana biti poslati poslodavcu, a to su: isplata svih dospelih zarada, povezivanje radnog staža, pošto postoji sumnja da ima ’rupa’ u prethodnom periodu, mada to firma odrađuje u dogovoru sa PIO fondom, ali mi ne znamo prave detalje i zato smo rešili da nam se da na videlo dokle je uplaćeno, a treći zahtev se odnosi na promenu kolektivnog ugovora, tražimo izmenu obračuna osnovne zarade, da ga uskladimo sa opštim kolektivnim ugovorom i sa zakonom“, rekao je Šekerović.

Mišković nema veze sa PIK-om „Bečej“

Prošle subote je u dnevnom listu Blic objavljena informacija da je Miroslav Mišković, vlasnik Delte, suvlasnik PIK-a „Bečej“. Delta je demantovala ovu informaciju. Naime, predstavnik PR službe Delta holdinga je vrlo šturo odgovorio na pitanje novinara Bečejskog mozaika o tome da li je Miroslav Mišković suvlasnik PIK-a, rekavši da „Delta holding nema veze sa PIK-om ’Bečej’“.

Aleksandar Pešić, predsednik sindikata „Nezavisnost“ u PIK-u, rekao je da cilj sindikata i zaposlenih nije štrajk: „Ne želimo da uđemo u štrajk ako ne moramo, ako možemo da se dogovorimo“.
Predstavnici PIK-ovih sindikata su rekli i da su o situaciji u ovom privatnom preduzeću, koje je u leto 2007. godine kupio konzorcijum pravnih lica FARF/IRVA kojeg čine Forum Absolute Return Fund sa Britanskih devičanskih ostrva i Irva investicije d.o.o. iz Beograda, informisani predstavnici opštine, pokrajine i Ministarstva poljoprivrede.

Kombinat je važan za pokrajinu

Mada nema potvrđenih informacija o tome da li država planira da na bilo koji način brine za PIK, prema nezvaničnim informacijama pokrajinska administracija je zainteresovana za sudbinu ove firme i smatra je jednom od najbitnijih u Vojvodini. Prema nepotvrđenim informacijama, jedno od rešenja može da bude otvaranje stečajnog postupka nad PIK-om kako bi došlo do promene vlasničke strukture.

„Predstavnici lokalne samouprave i pokrajine su upoznati sa našim zahtevima. Primio nas je Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad i Momčilo Mitreski, pomoćnik u Ministarstvu poljoprivrede. Bili su sasvim korektni i shvatili su da ovo nije preduzeće sa 20 zaposlenih, da će se, ako se uruši preduzeće, stvoriti velika socijalna bomba u Bečeju, a čak i u pokrajini. Rekli su nam da će uraditi sve da nam pomognu da ovo preduzeće opstane“, rekao je Pešić, ali nije mogao da odgovori na pitanje o tome kakva vrsta pomoći je zatražena od organa države: „Ništa nismo konkretno dogovorili, tražili smo samo pomoć i dogovorili smo se da budemo u kontaktu. Rečeno je da će organizovati jedan zajednički sastanak sa vlasnikom, sa direktorom, sa sindikatima, sa opštinom, sa pokrajinom i sa republikom, ako treba, da se nađe neki model da se ovo preduzeće sačuva“.
Po mišljenju Pešića, postoje tri mogućnosti za PIK: „Stečaj-bankrot; štrajk, pa stečaj, jer je moguće da i štrajk dovede do stečaja; oduzimanje zemlje (državnih oranica ukoliko se ne plati cena zakupa; prim. nov.) i tu smo opet na nuli. Imamo tri loše solucije i treba da izaberemo najmanje loše, ali ne možemo sami“.

Upravljači i bivši upravljači

Nakon smene Dragana Satarića, generalnog direktora PIK-a „Bečej“ od pre nekoliko meseci, koji je bio i član Upravnog odbora firme, došlo je do izmene sastava ovog rukovodećeg tela. Članovi Upravnog odbora su sada Đorđije Nicović (predsednik), Vojislav Kapun, Vladimir Pavlović, Petar Petrović i Irena Nicović (podaci su sa sajta Agencije za privredne registre).
Nekadašnji direktor PIK-a „Bečej“ Dragan Satarić danas radi u Privrednoj komori Vojvodine.

O tome iz kojih izvora se radnicima PIK-a isplaćuju plate, kada su računi firme u blokadi više od 360 dana, a iznos blokade je oko 600 miliona dinara, Pešić je rekao da novac za plate „stiže iz Imleka koji nam uplaćuje mleko direktno za plate (sistem asignacije) i od zavisnih društava PIK-a koja nisu u blokadi“.
On je rekao da ne veruje da radnik PIK-a i kada dobije platu, „odnese više od 2.000 dinara kući, zato što ima zaostalih dažbina. Strašno je da oni koji prave hranu nemaju šta da jedu“.

Kristina Demeter Filipčev 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali