Transparentnost Srbija: Kako o svom radu izveštava Vlada?

  12 decembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Organizacija Transparentnost Srbija u četvrtak je ukazala na manjkavosti u načinu na koji Vlada Srbije podnosi izveštaje o radu, a kao poseban problem istakla je nedostatak odgovornosti i posledica za neispunjene planove i obaveze.

„Davanje primata političkoj odgovornosti nad pravnom, kao i smene ministara bez obrazloženja u čemu je njihov rad bio loš, standardni je deo političkog života u Srbiji“, kazao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, prilikom predstavljanja rezultata istraživanja „Izveštavanje i odgovornost kao mehanizam za suzbijanje korupcije“.
Takođe, istakao je da je pravni okvir za razmatranje izveštaja o radu Vlade i njenim aktivnostima manjkav.
„Tek odnedavno, planovi rada Vlade su dostupni javnosti, ali se ne mogu naći na mestima gde bi se očekivalo. Slična je situacija i sa izveštajima o radu“, naveo je Nenadić.
Prateći rad 15 aktuelnih ministarstava Transparentnost Srbija pronašla je samo jedan godišnji plan rada za tekuću godinu i to plan Ministarstva kulture.
Kada je reč o javnim preduzećima Transparentnost Srbija analizirala je internet stranice 10 državnih firmi, a programi poslovanja za 2014. i tromesečni izveštaji dostupni su na stranicama četiri preduzeća: Srbijavode, Putevi Srbije, Službeni glasnik i Zavod za udžbenike.

(Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali