NUNS, NDNV i „Lokal pres“: Pritisci na lokalne medije

  04 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovog udruženja „Lokal pres“ su prošle srede u Medija centru u Beogradu održali zajedničku konferenciju za novinare o položaju lokalnih medija.

Predstavnici novinarskih udruženja ocenili su da su mediji izloženi sve većim pritiscima vlasti i lokalnih moćnika. Lokalni mediji su u težoj situaciji od nacionalnih medija, jer ostaju nezaštićeni kada se zamere nekom od lokalnih moćnika. Vlast se sve bahatije ponaša prema medijima, a novinari su izloženi stalnim pritiscima, pretnjama, tužbama lokalnih moćnika i drastičnom sudskom kažnjavanju, smatraju predstavnici NUNS-a, NDNV-a i „Lokal presa“.
Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić rekao je da su u posebno teškoj situaciji novinari u lokalnim medijima koji, za razliku od „velikih medija“, ostaju nezaštićeni kada se zamere nekom od lokalnih moćnika. Prema njegovim rečima, novinari zbog pretnji i ucena počinju ozbiljno da boluju od autocenzure boreći se za egzistenciju. „Mediji se pojavljuju kao žrtva tranzicije i krize. Nažalost, neki će nestati. Ako se to događa i drugim segmentima neka to bude zbog ekonomske logike, a ne nečije zlovolje da gasi medije“, istakao je Vlajić. On je naveo da je neprihvatljiva nova sudska praksa drastičnog kažnjavanja medija, koja je, kako je ocenio, protivna standardima vladavine prava i mora da se zaustavi na vreme da se ne napravi dramatična i nepopraviva šteta.
Nedim Sejdinović iz NDNV-a rekao je da postoji strah od toga da mediji budu ugašeni iz „nekih drugih razloga“, a ne zbog ekonomske logike. „Imamo veoma oslabljene medije i lokalnu vlast kojoj je jedini cilj da mediji budu njihovi glasnogovornici zbog čega se često ucenjuju“, kazao je on.
Dejan Miladinović iz Poslovog udruženja „Lokal pres“ naveo je da su prihodi i tiraži lokalnih medija pali i da novinari polako prelaze u volontere zbog kašnjenja plata, a dodatni problem su pritisci i tužbe lokalnih moćnika kojima su izloženi u radu.
Kao primere drastičnog ugrožavanja radne ali i životne sigurnosti novinara, on je naveo Vranjske, Bečejski mozaik, Čačanske novine, TV Forum iz Prijepolja, TV Jedinstvo, Pirotske novine i Radio Novi Bečej.
Predstavnici NUNS-a, ANEM-a, NDNV-a i „Lokal presa“ zatražili su od Ministarstva pravde i ostalih pravosudnih i organa uprave da pokažu nameru i ispune obećanje koje su dali o primeni evropske prakse i standarda u sudskim postupcima protiv novinara.
Oni su pozvali i sve medije da podrže kolege u lokalnim sredinama kao što su podržali novinarku B92 Brankicu Stanković jer se, kako su istakli, u lokalnim sredinama događaju „iste i gore stvari“.

Tužba protiv Mozaika

U sredu, 2. juna je održana glavna rasprava u Višem sudu u Novom Sadu, po tužbi koju je protiv Mozaika i novinarke Kristine Demeter Filipčev podneo Nebojša Kolarski, odbornik Srpske sloge u bečejskom parlamentu, radi naknade nematerijalne štete. Raspravi su prisustvovali i predstavnici OEBS-a, Helsinškog odbora za ljudska prava i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

R.M. (Izvor: Beta)Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali