Sednica SO Bečej u ponedeljak: Plan za smeće

  21 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za ponedeljak 24. maj je sazvana 25. sednica Skupštine opštine Bečej s obimnim dnevnim redom od 21 tačke.

Na sednici bi trebalo da se usvoje dva važna lokalna plana: Lokalni plan upravljanja otpadom na teritoriji opštine od 2010. do 2020. godine i Lokalni akcioni plan za mlade, s „rokom trajanja“ od 2010. do 2013. godine. Ciljevi Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji opštine su da se umanji uticaj otpada na životnu sredinu i da se poboljša efikasnost korišćenja resursa kako bi se doprinelo održivom razvoju opštine kroz razvoj sistema za upravljanje otpadom, koji će kontrolisati stvaranje otpada, smanjiti uticaj proizvodnje otpada na životnu sredinu, poboljšati efikasnost resursa, omogućiti pravilno odlaganje smeća, stimulisati investiranje i povećati mogućnosti koje nastaju iz upravljanja otpadom. Za ostvarenje navedenih ciljeva pre svega je potrebno rekonstruisati postojeću infrastrukturu i aranžmane za upravljanje otpadom.
Lokalnim akcionim planom za mlade želi se postići poboljšanje položaja mladih na svim poljima života. Inače, u opštini Bečej, prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva, od ukupno 40.987 stanovnika 21,5 posto su mladi, reč je dakle o oko 8.800 osoba starosti od 15 do 30 godina.
Predviđeno je i da lokalni poslanici donesu odluku o utvrđivanju naziva ulica i trgova na teritoriji opštine (načini „krštenja“ ulica i trgova), kao i o ustanovljavanju godišnje nagrade opštine i dodeli zvanja počasnog građanina opštine.
Na sednici bečejskog parlamenta trebalo bi da se usvoje izmene i dopune nekoliko ranije donetih odluka i strategija. Pored dopune Strategije održivog razvoja opštine, doći će do izmene u Odluci o snabdevanju vodom. U suštini, reč je o poskupljenju, jer ako količina isporučene vode za jedno domaćinstvo ne prelazi 15 kubnih metara mesečno, cena potrošene vode će se obračunati prema osnovnoj ceni za 1 kubni metar, a ukoliko je količina isporučene vode 15-25 kubnih metara na mesečnom nivou, cena za 1 kubni metar će biti dvostruko viša od osnovne. U slučaju da domaćinstvo mesečno troši više od 25 kubnih metara, obračun će se obaviti prema trostrukoj osnovnoj ceni za 1 kubni metar.
Izmenom Odluke o naknadama za usluge koje obavlja Opštinska uprava predviđeno je povećanje novčanih kazni, recimo umesto 1.000 dinara kazna za prekršioce odluke će sada biti 2.500, umesto 10.000 dinara 75.000 i tako dalje.
Ponovo je na redu i izmena Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji opštine i više niko ni ne broji koja je po redu ova promena o odluci radnog vremena ugostitelja u poslednjih nekoliko meseci. Predviđeno je, naime, da se ova odluka odnosi i na one koji ugostiteljsku delatnost obavljaju u OSC-u „Mladost“.
Planirano je da se izmeni i Odluka o naknadama odbornicima i članovima radnih tela Skupštine opštine. Odbornici će i dalje zarađivati 7.500 dinara mesečno, a članovi radnih tela Skupštine opštine dobijaće 2,25 posto od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u opštini, kao i putne troškove (prethodno su imali pravo na 4,5 posto od prosečne zarade).
Nakon izmena i dopuna odluka, lokalni poslanici trebalo bi da usvoje izveštaje o prošlogodišnjem radu i programe rada za ovu godinu Narodne biblioteke, Centra za socijalni rad, Gradskog pozorišta, Turističke organizacije Bečej (samo izveštaj o radu za 2009. godinu).
Pred odbornicima biće i izveštaj o radu opštinskog ombudsmana (zaštitnik građana) u 2009. godini, a potom će se razrešiti članovi Upravnog i Nadzornog odbora Toplane, Marjana Dimitrov i Šimon Lajoš, jer im je istekao mandat, a potom će biti ponovo imenovani na iste funkcije.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali