Skup NUNS-a: Ugroženi lokalni mediji

  14 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalne medije u Srbiji ugrožavaju ekonomski, politički, kriminalni i pravosudni pritisci, upozorili su predstavnici NUNS-a na skupu u Medija centru 4. maja, koji je organizovan povodom Svetskog dana slobode medija.

Politički pritisci i postavljanje poslušnika na rukovodeća mesta lokalnih medija praksa su koja je u Srbiji postojala devedesetih godina. Međutim, nakon pada režima Slobodana Miloševića pojavio se novi trend – ekonomski pritisci, upozorili su predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i lokalnih medija.
Predstavnici NUNS-a su podsetili da su u najtežem položaju lokalni mediji i najavili su konkretnu pomoć medijima.
Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić rekao je da opstanak medija u Srbiji ugrožavaju ekonomske teškoće i tržište, ali i pritisci političara i drugih pojedinaca koji pokušavaju da kontrolišu rad medija. „Nastojaćemo i dalje to da sprečavamo, da, koliko je god to moguće, suzimo taj uticaj“, rekao je Vlajić i dodao da su lokalni mediji posebno osetljivi, jer nisu u stanju da izazovu takvu pažnju javnosti kao mediji na nacionalnom nivou.
Novinarske organizacije NUNS, ANEM i „Lokal pres“ planiraju zajedničku strategiju kako bi na duge staze pomogli lokalnim medijima. Strukovna udruženja očekuju od resornog ministarstva da poboljša kriterijume konkursa za medijske projekte, a u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština trebalo bi da budu utvrđene preporuke o raspodeli sredstava iz opštinskih budžeta za finansiranje informisanja u lokalnim sredinama, a medijima će biti ponuđena i obuka u vođenju marketinga, rekao je glavni i odgovorni urednik lista Vranjske i potpredsednik NUNS-a Vukašin Obradović.
U nedostatku zakona koji je, kao nekada, omogućavao drakonsko kažnjavanje neposlušnih medija, današnja politička elita smislila je novu taktiku. Podnošenjem tužbi s ogromnim odštetnim zahtevima političari prisiljavaju pre svega lokalne medije da učestvuju u veoma skupim sudskim parnicama. Ali ni stare taktike nisu zaboravljene, rekao je Stojan Marković, glavni i odgovorni urednik Čačanskih novina i naveo je da su ove novine tužene zbog humoreske u kojoj se prepoznao jedan od političkih lidera iz tog kraja. „Više brine postupanje sudova koji u humoreski pronalaze elemente krivičnog dela i donose osuđujuću presudu. Sad imamo problem i sa sudijama koje ne prepoznaju novinarske forme, koji ne znaju književne forme, koji ne umeju da primene zakon o javnom izveštavanju“, rekao je Marković.
Televizija Jedinstvo iz Novog Pazara odbila je zahtev gradonačelnika Meha Mahmutovića da prestane da izveštava o političkom delovanju njegovog prethodnika Mirsada Đerleka, ukoliko želi da nastavi da dobija novac iz opštinskog budžeta po ranije potpisanom ugovoru, rekao je menadžer te televizije Šerif Marukić. „Poslednja uplata televiziji Jedinstvo od opštine Novi Pazar bila je 4. novembra. Mi smo bili strpljivi do aprila kad smo podneli tužbu protiv opštine, jer smatramo da nije fer to što ne poštuje protokol koji je sa televizijom potpisao bivši gradonačelnik“.
Karakterističan je i primer dnevnika Mađar so. Nakon što je taj list prošle godine dobio novog urednika, nezadovoljni političari pokušali su da vrate nekadašnji zloglasni Savet Mađar soa, rekla je zamenica glavnog i odgovornog urednika Mađar soa Enike Halas. „Savet je u Mađar sou postojao do 90-ih i Savet je nestao nakon pada komunizma, a ponovno uvođenje te institucije cela mađarska javnost smatra direktnom ili indirektnom cenzurom“, rekla je Halas.

(Izvor: B92)

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali