Na sednici lokalnog parlamenta: Usvojen program za zakup zemlje

  05 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odbornička većina u Skupštini opštine Bečej u sredu je, zanemarujući primedbe odbornika Šandora Pala (DZVM), usvojila godišnji program za gazdovanje državnim zemljištem u 2010. godini, što je preduslov da krajem marta meseca opština ponudi u zakup najpre oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po pravu prečeg zakupa stočarima i PIK-u „Bečej“ od ukupno postojećih oko 10.000 hektara, a potom da organizuje javno nadmetanje za zakup preostale zemlje.

Odbornici su imenovali i članove komisije koja će sprovesti postupak javnog nadmetanja (licitacije) za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
Odbornici su usvojili odluku kojom se utvrđuje da se za objekte izgrađene, dograđene ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, što se tiče njihove visine i udaljenosti od susednog objekta, u postupku legalizacije primenjuju uslovi propisani Prostornim planom opštine. Prihvaćena je i odluka o matičnim područjima, ali i izmene odluke o snabdevanju vodom, mada je odbornik Pal amandmanom zatražio da se sistem vodosnabdevanja u Bačkom Petrovom Selu izuzme iz kategorije mesta koja se snabdevaju tehničkom vodom. Po njegovom mišljenju sistem vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu ne treba pripojiti Javnom preduzeću Vodokanal, jer su ga izgradili građani Petrovog Sela, a po procenama vredi oko milion evra i nema razloga da se građani odreknu svoje imovine i para. Palu je saopšteno da je taj amandman odbijen kako bi bio pripremljen u narednom periodu.
Lokalni poslanici su usvojili i odluke o održavanju čistoće, o držanju domaćih životinja, o javnim zelenim površinama, o sahranjivanju i grobljima i o opštinskim administrativnim taksama.

Kako je radio Komunalac

Odbornička grupa „Kao jedne kuće“ (reč je o dvojici odbornika) zbog, kako je navedeno, višemesečnih govorkanja i objavljivanja informacija u medijima „o nepravilnostima u poslovanju JP Komunalac Bečej, a nakon neoglašavanja nadležnih u opštini Bečej“, podnela je predlog odluke lokalnom parlamentu da se formira anketni odbor koji će analizirati poslovanje Komunalca. Predlog je odbijen s obrazloženjem da nije pripremljen u skladu sa propisima.

Na sednici Skupštine opštine usvojena je izmena odluke o zaštiti Parka prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva, kao i izmena Statuta Komunalca, što će omogućiti da sindikat preduzeća delegira dva člana u Upravni odbor.
Odbornici su doneli rešenje o prestanku važenja pravnih akata donetih na osnovu odluke o osnivanju Eko fonda opštine – čime je ukinut ovaj fond. Usvojili su zatim i rešenje o prestanku dužnosti člana Opštinskog veća – Endre Sabo, koji je postao član Opštinskog veća iz redova partije „Kao jedna kuća“ time je razrešen dužnosti.

K.D.F.Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali