Smenjen direktor PIK-a „Bečej“: Država zainteresovana za kombinat?

  05 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošle srede smenjen je generalni direktor privatne firme PIK „Bečej“ Dragan Satarić, a novi direktor je postao Milan Mišić, koji je ranije bio direktor jedne druge firme koja posluje u poslovnom sistemu Đorđija Nicovića.
Prema nezvaničnim informacijama, smenjeni Dragan Satarić je vodio pregovore sa predstavnicima države čiji je rezultat trebao da bude da PIK „Bečej“ - koji je u vlasništvu konzorcijuma koji čine „Irva investicija“ biznismena Đorđija Nicovića i investicioni fond sa Devičanskih ostrva - postane vlasništvo države.

Dragan Satarić nije želeo da da izjavu za „Bečejski mozaik“ o razlozima smene, niti o eventualnom „podržavljenju“ PIK-a, nije čak ni potvrdio da je smenjen, a s novim direktorom nismo uspeli da stupimo u kontakt.
O promenama u PIK-u „Bečej“, a u vezi sa propadanjem bečejske privrede i zakupom državne zemlje, u utorak je na konferenciji za novinare govorio Peter Knezi, predsednik opštine. Konstatovao je da je privatizacija preduzeća u Bečeju bila katastrofalna, sva preduzeća su propala osim Sojaproteina, a rekao je i da po njegovim informacijama i „Linde gas“ će se iseliti iz Bečeja. „Najnovija vest je vezana za PIK. Tamo je promenjen generalni direktor. Bili su neki nagoveštaji da su vođeni pregovori sa državom da bi država na neki način pomogla toj firmi, najlakše ili najelegantnije otkupom dela akcija tog preduzeća, kako bi postala tehnički većinski vlasnik. Ti pregovori su po mom saznanju i rečima novog direktora prekinuti, tako da je PIK ’Bečej’ sada na neki način prepušten sam sebi, odnosno vlasnik je odlučio da ne razgovara dalje sa državom“, rekao je Knezi.
Prema rečima Knezija, predstavnici opštine su razgovarali sa PIK-ovcima i o zakupu državne zemlje.
Predviđeno je da deo državne zemlje na teritoriji opštine – oko 6.000 hektara od ukupno 10.981 hektara – ponudi u zakup onima koji imaju pravo prečeg zakupa. Po pravu prečeg zakupa PIK bi mogao da gazduje na oko 5.000 hektara.
U vezi sa pravom prečeg zakupa zemlje Knezi je rekao da će oni koji imaju određeni broj grla stoke, biti uvedeni u posed bez licitacije za zakup zemlje, čim lokalni parlament usvoji godišnji program o gazdovanju državnim zemljištem u opštini Bečej (program je usvojen u sredu). Ostatak državne zemlje će pak biti dat u zakup na licitaciji, verovatno do kraja marta.
Cenu zakupa u slučaju zemljišta koje se izdaje po pravu prečeg zakupa treba da utvrdi opština. Predstavnici opštine su se informisali o cenama u drugim opštinama, rekao je Knezi,  a „dobili smo i ponudu PIK-a. Prosek tog predloga i dobijenih iznosa iz drugih opština je oko 100 evra po hektaru. Mi smo taj predlog poslali Ministarstvu poljoprivrede, odakle smo dobili odgovor da je iznos mali, te da najmanja cena zakupa jednog hektara može da bude 140 evra“.
Prema odredbama zakona jedan od uslova za zakup državnih oranica jeste i da su potencijalni zakupci platili cenu zakupa iz prethodne godine, a drugi uslov je da nakon licitacije plate visinu zakupa u roku od 7 do 60 dana u zavisnosti od količine zakupljenog zemljišta.
PIK „Bečej“ ne ispunjava ove uslove, jer, mada bespravno obrađuje oko 9.000 hektara državnog zemljišta, još uvek nije platio cenu korišćenja uspostavljenu vansudskim poravnanjem za 2008. i 2009. godinu. „Ova okolnost će verovatno mnogo otežati PIK-ovo prisustvo na licitaciji, ako dotle ne plate, a trenutno znakova za to nema. Pored toga, ne znamo ni da li će biti u prilici, ako uopšte bude u krugu licitacije da isplati cenu zakupljene zemlje, pošto je ta firma u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji, preko 230 dana je u blokadi sa više stotina miliona dinara“, rekao je Knezi. On je naglasio da sumnja da će PIK uspeti da učestvuje na licitaciji za zakup državne zemlje.
A inače, to je stvar vlasnika PIK-a „Bečej“, a ne opštine.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali