Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

A következő év legkiemelkedőbb eseménye – A nemzeti tanácsok megválasztása

A következő év legkiemelkedőbb eseménye – A nemzeti tanácsok megválasztásatrg_fontane

Svetozar Čiplić emberi jogi és kisebbségügyi miniszter értékelése szerint a 2009-es év lesz a mércéje az általa vezetett minisztérium jövő évi munkájának.

Idén számos olyan jogszabályt fogadott el a szerbiai parlament, melyeket a nemzetközi közvélemény, valamint az európai intézmények is a legmagasabb osztályzatokkal illettek, hangsúlyozta a miniszter.
A következő év legkiemelkedőbb eseménye a nemzeti tanácsok megválasztása lesz, jelentette be Čiplić. Szavai szerint ugyanazon a napon egyszerre 19 nemzeti tanácsot fognak megválasztani a szavazásra jogosult kisebbségi nemzeti közösségekbe tartozó szerbiai polgárok, ily módon hozva létre mindegyik közösségben a kisebbségi önkormányzatot, függetlenül az egyes közösségek nagyságától. „Szerbia tökéletes példája lesz a kisebbségi önkormányzatoknak egész Európában“, mondta Čiplić. Kijelentette, hogy az EU-ban csupán meghatározott nemzeti kisebbségeknek jár hasonló jog – Németországban a dánoknak, Finnországban a svédeknek, Olaszországban az osztrákoknak stb. Ugyanakkor az emberi jogi stratégiai terv kidolgozásával Szerbia lesz az első és egyetlen ország Európában, amelynek olyan dokumentuma lesz, amely koordinálni fogja mindazon szervezetek és személyek munkáját, akik az emberi jogok biztosításán, valamint védelmén fáradoznak.
A 2009-ben hatályba lépett diszkrimináció-ellenes törvényt az EU intézményei és a közvélemény a legmagasabb osztályzatokkal illették, míg itthon nem aratott osztatlan sikert. Hasonló osztályzatokat kapott a nemzeti tanácsokról szóló törvény is, mondta az emberi jogi miniszter.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *