Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Katona Bernadett első lett az országos bajnokságon – Ahol a legjobb dobostorta receptje sem titok

Katona Bernadett első lett az országos bajnokságon – Ahol a legjobb dobostorta receptje sem titoktrg_fontane

Katona Bernadett, a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola végzős cukrász szakos tanulója első díjazott lett az országos diák-cukrász bajnokságon Újvidéken.

A díjra nem csupán felkészítő tanára, Bátori Zsolt büszke, hanem az iskola minden tanára és tanulója. Bernadett és osztálytársai már nem járnak iskolába, elméleti óráikat lehallgatták, jelenleg a gyakorlati óráikat töltik különböző cukrászműhelyekben a június eleji záróvizsgáig.
Arról beszélgetünk vele, hogy hogyan élte meg a versenyt, s az elmúlt három évet az iskolában.
– A nyolcadik osztály elvégzése után már tudtam, hogy cukrász szeretnék lenni. A kívánságlistámon ez szerepelt az első helyen. Szerencsére be is jutottam a cukrász-tagozatra, ahol már az első osztályban megkezdtük a gyakorlati órákon elsajátítani ezt a szép mesterséget. Akkor még nem gondoltam, hogy országos bajnoki címet is szerzek majd, de álmaim már voltak arról, hogy főcukrász legyek egy neves cukrászdában.

Említetted, hogy az iskolában már az első osztályban tanultatok gyakorlati dolgokat, mégis, mennyit és hogyan kellett most erre a versenyre készülni?

– A verseny nem csupán gyakorlati részből áll, hanem százharminc elméleti kérdésre is tudni kellett a választ. Ez nem esett különösen nehezemre, mindig is jól tanultam, így hát először megtanultam az elméleti fogalmakat, majd rengeteget gyakoroltam a dobostorta készítését. Cukrász tanárom, Bátori Zsolt, önzetlenül adta át tudását. Mivel több mint huszonöt dobostortát sütöttem már életemben, a versenyfeladat sem bizonyult nehéznek. Ügyelnünk kellett a tisztaságra, gyorsaságra és pontosságra.

Változik az életed e sikeres verseny után?

– Ez az eredmény motivál arra, hogy folytassam tanulmányaim. Már régen eldöntöttem, hogy a gasztronómia területén szeretnék tevékenykedni, így most a budapesti továbbtanulásom is ebben az irányban képzelem el. A verseny sikere azt is meghozta, hogy bevállaltam egy május folyamán tartandó menedzsment bajnokságon való részvételt, mert a mai világban nem elég, ha valaki jól dolgozik, el is kell adnia munkája eredményét. Most erre a versenyre koncentrálok.

Mit üzennél a leendő középiskolásoknak, akiket a cukrász szakma érdekel?

– Csak annyit, hogy bátran válasszák ezt a szép szakmát, jól éreztük magunkat minden órán, minden gyakorlaton. Megtanultunk mindent ahhoz, hogy belekezdhessünk a munkába, vagy hogy továbbtanuljunk. A további siker már rajtunk múlik.

Ricz Róbert

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *