Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Köztársasági Nemzeti Kisebbségi Alap – Tájékoztatási projektekre 21 millió

Köztársasági Nemzeti Kisebbségi Alap – Tájékoztatási  projektekre 21 milliótrg_fontane

Idén 21,8 millió dinár áll a nemzeti közösségek rendelkezésére a Köztársasági Nemzeti Kisebbségi Alapban tájékoztatási jellegű projektek finanszírozására, jelentette ki Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati tárcavezető január 9-én, írja a Magyar Szó. Ez az összeg tizenkétszer több a tavaly erre a célra elkülönített költségvetési támogatásnál, tette hozzá.

A Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában a miniszter elmondta, hogy tavaly, 15 éves várakozást követően, végre „mozgásba lendítették” a kisebbségi alapot, melynek azonban meglehetősen kevés pénzt, 1,8 millió dinárt tudtak adni. A kormány úgy döntött, hogy 2018-ban 20 millió dinárral növeli a rendelkezésre álló keretet, ami tizenkétszeres növekedésnek számít.
Ružić megállapította: a nemzeti kisebbségek jelentősek a szerb állam számára, s fontos összeköttetést jelentenek számos szomszédos országgal is, segítik a partnerviszonyok kialakítását. A szerbiai nemzeti közösségek helyzetét nem kizárólag az uniós elvárások fényében kellene kezelni, értékelte a miniszter. Természetesen fontos a kisebbségi jogok érvényesítésének a szavatolása az európai uniós csatlakozási folyamat, a 23. fejezet miatt is, de elsősorban azért érdeke ez az országnak, hogy rendezze belső viszonyait és élhető helyet teremtsen minden egyes polgára számára. Meg kell értenie mindenkinek, hogy a különbözőségek gazdagságot jelentenek Szerbiának, állapította meg Ružić.
Említést tett arról is, hogy az alapvető jogokkal és igazságszolgáltatással foglalkozó említett tárgyalási fejezettel és az elfogadott kisebbségi cselekvési tervvel összhangban napvilágot láthatott néhány törvényjavaslat, s kidolgozásukban fontos szerepet töltöttek be a nemzeti közösségek képviselői is. A szerb kormány elé került a nemzeti kisebbségek szabadságjogairól és jogvédelméről szóló törvény módosítási tervezete, továbbá a hivatalos nyelv- és íráshasználatra vonatkozó előírások módosítása, s készül a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának előzetes tervezete is. Fontos jogszabályról van szó, a munkatervezetet a nemzeti tanácsokkal együtt készítették el, s Ružić meggyőződése, hogy végül egy mindenki számára elfogadható jogszabály születik majd az alapos munkának köszönhetően.

Összeállította: B.M.

(Foto: www.pixabay.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *