Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Menedékkérők Németországban – Szerbiaiak ritkán kapnak menedékjogot

Menedékkérők Németországban – Szerbiaiak ritkán  kapnak menedékjogottrg_fontane

A nyugat-balkáni államokból is érkeznek szép számban menedékkérők Németországba, de tavaly csak elenyésző hányaduk kapott menekültstátuszt.

Azok viszont, akiknek kérelmét a német hatóságok elutasítják, már vízumot, beutazási engedélyt sem kaphatnak ebbe az országba, illetve a schengeni térség bármely államába, tudatta a Deutsche Welle.
A német jogszabályok szerint csak a politikai okokból menekültek számára biztosítható menekültstátusz. Márpedig a szerb, montenegrói, albániai, boszniai, macedóniai és koszovói állampolgároknak esélyük sincs ilyen alapon menedékjogot kérni, hiszen esetükben nem ismerhető el a politikai üldöztetés hazájukban, hiszen Németország 2015 végén a Nyugat-Balkán minden országát biztonságos állammá nyilvánította, azaz olyan állammá, amelyekben nincs politikai alapú üldöztetés.
A BAMF, a migránsok és menekültek ügyeivel foglalkozó föderális intézet azóta elutasította a 97 százalékát azoknak a menekültügyi kérelmeknek, amelyeket a nyugat-balkáni államok állampolgárai adtak be. 2015 után csak elenyésző számuk kapott oltalmazotti státuszt, de ők is azt kérelmezték, hogy esetüket „speciális esetté“ minősítsék a hatóságok.
A „speciális eseteknél“ a legfőbb kritériumnak a Németországban való tartózkodás időtartama számít, illetve a német társadalomba való integráltság mértéke, a legfontosabb kérdés pedig az, hogy munkájával képes-e az egyén biztosítani egzisztenciáját.

(Szabad Magyar Szó)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *