Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Prvi koraci ka uređenoj obali Tise: Svečano za dva stola sa klupama

Prvi koraci ka uređenoj obali Tise: Svečano za dva stola sa klupamatrg_fontane

U proteklih mesec dana predstavnici JVP „Vode Vojvodine“ dva puta su posetili Bečej zbog realizacije programa „Voda za život“ u okviru kojeg se, kako je rečeno, uređuje obala kanala DTD i reke Tise i obezbeđuje „idealno mesto za odmor i rekreaciju“, a kojim treba da se doprinese poboljšanju kvaliteta života građana, i „podstakne održivo korišćenje vodnih resursa, nautički i ekološki turizam“, što je svakako pozitivna stvar.

Međutim, teško se odupreti utisku da je postavljanje seta drvenih klupa i stola sa suncobranom i korpe za smeće (cena jednog takvog kompleta je 50.000 dinara) urađeno baš u vreme zahuktavanja izborne kampanje. Krajem aprila su na dolmi kod kanala, na tzv. stazi zdravlja postavljena četiri kompleta klupa i suncobrana (po navedenoj ceni, reč je o oko 200.000 dinara) i tim povodom održana je konferencija za novinare „na licu mesta“, a „svečano puštanje u upotrebu“ još dva takva kompleta na obali Tise u Bečeju (100.000 dinara) i dva u Bačkom Petrovom Selu (100.000 dinara) upriličeno je prošle nedelje. Pri tom, bez želje da se umanji ili ospori ovakva pozitivna ideja i aktivnost, zanemarene su neke beznačajne sitnice, koje su, doduše u nadležnosti nekih drugih javnih preduzeća, na primer to da trava u neposrednoj blizini setova za sedenje nije bila pokošena, kao ni oko sanirane zgrade turbinskog postrojenja stare brodske prevodnice (da ne govorimo o neodržavanju zelenila oko spomen obeležja na prevodnici), zatim na mestima gde su kompleti postavljeni tek treba da se naspe pesak, dan pre „svečanog puštanja u rad stolova i suncobrana“ su zakrpljene rupe na prilaznom putu, dve od pet koje su jedna do druge…
Ali, važno je da se krenulo i pokrenulo sa mrtve tačke, korak po korak, dočekaćemo mi, nadajmo se, i plažu, uređenu, i banjski kompleks, i da Bečej postane turistički grad, i da Bečejci uživaju kada šetaju pored reke…
Što se tiče programa JVP „Vode Vojvodine“, do sada je, kako je saopšteno, u opštini Bečej uloženo oko 8,5 miliona dinara za saniranje zgrade turbinskog postrojenja stare brodske prevodnice i izmuljivanje kanala, a kako je rekla Milanka Mišković, šefica odeljenja za brigu o zaštićenim područjima „Vode Vojvodine“, postavljanje klupa i suncobrana je nastavak saradnje sa opštinom Bečej: do sada je postavljeno ukupno 12 drvenih kompleta za sedenje. Mišković je kazala da će se uređenje priobalja nastaviti u toku godine i da će se te aktivnosti proširiti i na naseljena mesta.
Direktor Turističke organizacije Bečej Marijan Gujanica je rekao da je reč o početku realizacije jedne „dobre ideje koja u narednom periodu treba da se pretoči u jedan dobar projekat i da sa njim konkurišemo kod republičkih i pokrajinskih fondova kako bi dobili sredstva za njegovu realizaciju“, i dodao da je u planu i izgradnja sportskih terena na tom prostoru.
Inače, uređenje obale kanala DTD i reke Tise u okviru projekta „Voda za život“ se realizuje mimo planiranog uređenje plaže za koje je Direkcija za izgradnju opštine obezbedila milion dinara. Od tih milion dinara deo je potrošen za betoniranje, odnosno završetak zida i stepenica za prilaz obali. Najveći deo novca je namenjen za izmuljivanje dela obale na ulasku u Kamp naselje koji je planiran da bude mesto za kupanje, a koje treba da uradi firma DTD „Srednja Bačka“. Ove godine, rečeno je, taj posao će se uraditi mehanizacijom sa kopna, a narednih godina će se izmuljivanje i čišćenje obale raditi sa vode. Ostatak od milion dinara će biti potrošen za sprave za vežbanje i njihovo postavljanje kao i za izradu poligona za vožnju skejtborda, rečeno je novinarima.
U sklopu uređenja (budućeg) kompleksa za potrebe sportsko-rekreativnog i banjskog turizma, a koji treba da poveže Tisu, plažu, Kamp naselje, Šlajz, buduću banju, nalazi se i gradski fudbalski stadion koji bi uskoro trebao da bude obnovljen, o čemu Radoslav Vasin, predsednik fudbalskog kluba Bečej kaže: „Ceo taj kompleks planiramo da preuredimo i prilagodimo da Bečej bude pravi turistički grad. Obezbedili smo tri miliona dinara od pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja za obnovu fudbalskog stadiona. U narednom periodu ćemo taj posao i da realizujemo, a uporedo sa uređenjem plaže, planiramo da na njoj uradimo igralište za odbojku na pesku i igralište za mali fudbal u pesku, da taj prostor, uz postavljanje još nekoliko drvenih setova za sedenje, prilagodimo tako da građani mogu da uživaju u ovom lepom ambijentu i da se kupaju u Tisi“.

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *