Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Szent István-napi rendezvény – „Anyám nyelvén, apám földjén…”

Szent István-napi rendezvény – „Anyám nyelvén, apám földjén…”trg_fontane

Az alsóvárosi Páduai Szent Antal templom előtt a Csongrádi Fúvószenekar vendégváró koncertjével kezdődött a Szent István-napi rendezvény augusztus 17-én, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében, amelyet kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmise követett.

A mise után a Petőfi kultúrkör előtt felállított színpadhoz járult az ünneplő tömeg, ahol Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese méltatta az ünnepet.

„E vidéken oly sok vész tarolt Szent István óta, megfogyatkozott a lakosság, üresen maradtak a házak. Világválság kísérte az emberiséget időről-időre, mely megtépázta erejét. Ám én azt vallom: jöhet akármilyen válság, nélkülözés, minden nehézséget túlélhetünk, sőt, e harcban megerősödhetünk, ha közösségünk nem kerül az erkölcsi válság csapdájába. Ha magunkban eldöntjük, hogy a közösség és a nemzet haladása az egyéni boldogulás záloga, akkor azon fogunk munkálkodni, hogy a magunk közösségét építsük, segítsük azt, hiszen annak részesei leszünk mi magunk is. Ez az az út, melyen haladnunk kell”, mondta a titkárhelyettes, majd hozzátette: „Legyünk, maradjunk olyanok, akár a búzaszem, amely akkor is kikel, ha porba vetik, akkor is szárba szökken, ha aszály sújtja a vidéket, s akkor is megérik, ha jégeső veri. Mert az a sorsa, hogy puha, illatos kenyér, kalács legyen belőle. Akár az időjárással dacoló búzaszem, az itteni magyarság is bebizonyította létjogosultságát, s azt, hogy képes harcolni és egyre inkább kikristályosodik, hogy összefogással nem ismer lehetetlent”.

Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapjáról beszélt, majd megszegte a felszentelt kenyeret. „Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás. Ma közösen örülünk annak, hogy Szent István király országunkat merte vállalni, hogy vigyázott rá, amikor megtette első önálló lépéseit, majd növekedett, és gyarapodott, hogy megerősödve felnőjön a nagyok közé. Sokan abban látják István érdemét, hogy öntudatot, önbecsülést adott népének. Talán a legnagyobb tette nem is az volt, hogy megalapította a magyar királyságot, hanem az ő igazi nagysága abban rejlik, hogy függetlenséget, tekintélyt biztosított a magyarságnak, nem lett lekötelezettje senkinek sem, fontosnak tartotta a hit megőrzését, mely erőt ad a keresztény élethez, a reményhez, a szeretethez, és akár az újrakezdéshez is…A mai kor emberének, fiataljainak, mit mondanak Szent István tettei? Szükségünk van egymásra és szükségünk van az egymás iránti jóakaratunkra is”.

Az ünnepi műsorban felléptek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora és Csiperke táncegyüttesei Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs vezetésével, a Schola Cantorum egyházi kórus Stefaniga Ottília vezényletével, Rókus Zoltán színművész, regélő és István király szerepében, illetve a Fokos zenekar. A Csodaszarvas című produkció a magyarországi Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor programjának támogatásával valósult meg.

„A csodaszarvas az újjászületés és a megújulás, valamint a Nap jelképe. Nekünk is szarvas volt az ősi istenasszonyunk, vezető állatunk. A mi csodaszarvasmondánkban egyfelől vezérlő állat, másfelől pedig termékenységszimbólum, hiszen az ő révén találja meg Hunor és Magor a királylányokat és népes kíséretüket, akiktől aztán a hunok és magyarok népes sokasága ered. A téli napforduló idején végzett évkezdő, varázsló népi játékok alkalmával, a regöléskor felhangzó énekváltozatok egyikében István királynak egy szarvas jelenik meg, amely a keresztény legenda hasonló alakja mellett is a magyar hagyomány csodaszarvasát idézi. A szarvas vezérlő szerepe keresztény köntösben is ugyanaz marad: miként egykoron Hunort és Magort vezérli a magyarság kialakulása felé, úgy vezérli most István királyt a kereszténységbe”, mondta Cseszák Balázs, a műsor szerkesztője.

Az ünnepi műsor során, amely a budapesti Emberi Erőforrás Minisztérium, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az óbecsei önkormányzat támogatásával valósult meg, fellépett a Csongrádi Fúvószenekar, majd a kaposvári Megarox társulat következett, amely 2010. július elején alakult, Jusits Zsolt vezetésével. A társulat operett, musical és rockopera részletekkel, válogatásokkal járja Magyarország településeit és különböző rendezvényeit. A vezetőjük elmondása szerint mindenhová szívesen elmennek fellépni, mert nagyon szeretik a színpad világát és jó érzés, hogy szórakoznak és egyben szórakoztatnak is.

„A mai nap egyben a 730. fellépésünk is, ami az eddigi nyolc év tekintetében nem tűnik rossz eredménynek. Immáron Magyarország tizenöt megyéjében vendégszerepeltünk, illetve felléptünk már a Felvidéken, Horvátországban, Erdélyben, Németországban, tavaly tavasszal pedig Vajdaságban vendégszerepeltünk már”.

Először „Ringó vállú csengeri violám….” címmel zenés-táncos operett összeállítással mutatkoztak be, majd a társulat tagjai egy hazafias érzületű és hangulatú, rockopera részletekkel átszőtt zenés-táncos összeállítást hoztak el „Anyám nyelvén, apám földjén…” címmel.

A Szent István-napi rendezvény sztárfellépője Varga Miklós magyar énekes, színművész, rockzenész volt, kinek sokoldalúságát mi sem hangsúlyozza jobban, mint az, hogy egyaránt megfordult a rockzenei deszkákon és színházban is.

A színpompás tűzijáték után a Petőfi szobornál folytatódott a rendezvény, ahol a magyarországi Brass On the Road fúvószenekar szórakoztatta a közönséget. A zenekart, amely 2011 márciusában alakult, tizenkét amatőr zenész alkotja, a kilenc fúvós hangszer mellett szerepet kap egy szóló-, valamint egy basszusgitár, illetve egy dob is. A zenekar saját képére formált hangszerelései között megtalálhatóak a 60-70-es évek közismert dallamai mellett a filmzenék, a jazz sztenderdek, illetve a 21. századi slágerek is. Nagy sikert aratott az együttes.

Szombaton, a Nikola Tesla utcában, a Szent István-napi főzőversennyel folytatódott az ünneplés, amikor 53 bográcsban rotyogott a marhapörkölt, míg a jó hangulatról a Harmónia együttes gondoskodott.

„Ugyancsak 16 órától, míg a szülők a bográcsok körül forgolódtak, gyermekprogramok és játékok várták a legfiatalabbakat. Idén koronákat kellett gyűjteniük a gyermekeknek, amelyeket csokira válthattak be. A gyermekprogramok végeztével az óvoda előtt, a Mátyás, az igazságos című gyermekelőadást tekinthették meg az érdeklődők, majd az adai Zenegér együttes gyermekkoncertjét”, mondta Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke.

A főzőversenyen az első helyezett a Knézi Péter-Szaniszló Zoltán duó lett, a második a temerini Jó szomszédok csapat, a harmadik helyet pedig a Rooster csapat érdemelte.

A szervezők 46 csapatnak kedveskedtek a vállalkozóktól és üzletektől felajánlott kisebb-nagyobb ajándékokkal, fürdőbelépőkkel magyarországi fürdőkbe, ajándékcsomagokkal, vacsorákkal és vásárlási utalványokkal.

A főzőverseny eredményhirdetése után hajnalig tartó utcabál kezdődött a Harmónia együttes közreműködésével.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *