Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta: Manji prihodi zbog restitucije

Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta: Manji prihodi zbog restitucijetrg_fontane

Opštinski budžet će u narednim godinama raspolagati sa sve manje novca od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, iznos novca će se godišnje smanjivati za 10 ili više odsto zbog postupaka restitucije.

U programu je navedeno da se ove godine od zakupa državne zemlje računa na preneta sredstva, 39,4 miliona, očekivan iznos od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini je 26,9 miliona, od naknada prilikom promene namene poljoprivrednog zemljišta planira se obezbediti 1,8 miliona dinara, a planiran novac od zakupa zemljišta u državnoj svojini je 77,5 miliona, te bi poljoprivredni budžet trebalo da bude 145,7 miliona dinara.
„Ono što je izvesno jeste oko 27 miliona dinara na osnovu višegodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta po osnovu infrastrukture, gde su sklopljeni ugovori, postoje konstantne cene i mogu se  planirati prihodi. Ono što se ne može planirati su sredstva od zakupa koja će se dugoročno smanjivati i trebalo bi do kraja ove godine da budu na nivou od 77,5 miliona“, rekao je član Opštinskog veća za poljoprivredu, Anđelko Mišković.
Podsetimo da je po javnom pozivu za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2018. godinu po osnovu vlasništva nad infrastrukturom pravo ostvarila dva pravna lica, a po osnovu stočarstva 78 fizičkih i pravnih lica. Pravo na korišćenje državne zemlje bez naknada imaju dva pravna lica. Od novca koji od zakupa državne zemlje pripada opštini najviše će biti uloženo u uređenje atarskih puteva, otresišta i kanalske mreže, a najveći broj projekata biće realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.                                                                                   

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *