musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Dečji interkulturalni kamp: Pomoći siromašnoj deci

Pedeset pet mališana iz bečejske opštine poslednje dane letnjeg raspusta provelo je u trodnevnom dečjem interkulturalnom kampu „Pruži mi ruku – budi mi drug“ u Izviđačkom domu na Radarskoj stanici u Bečeju.

Ovo je peti po redu kamp za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije opštine koji organizuje LPA tim za decu i Društvo prijatelja dece u saradnji sa Izviđačkim odredom „Ivo Lola Ribar“, „Kosmopolitama“ i brojnim nevladinim organizacijama i udruženjima koje su se okupile oko akcije „Osmeh“. U toku trodnevnog kampovanja krajem avgusta i početkom septembra, za decu su organizovane vaspitno-obrazovne i kreativne radionice, ali i sportske i zabavne aktivnosti koje su pripremili članovi učeničke grupe „Kosmopolite“, Bečejskog udruženja mladih, Eko-Bečeja, „Buđinkan do-jo“, likovne sekcije „Duga“ MKD „Petefi Šandor“ i grupe slikara „Davinči“ iz Bačkog Petrovog Sela.
Amaterski slikari već tradicionalno u ovom periodu održavaju likovnu koloniju na Radarskoj stanici i uz druženje, decu uče tehnikama slikanja, a svoje slike poklanjaju u humanitarne svrhe – aukcijsku prodaju – prihod od prodaje namenjen je za poboljšanje uslova života dece iz materijalno ugroženih porodica.

U Bečeju više od 1.000 dece živi teško

Rezultati istraživanja o stanju i položaju dece u opštini Bečej, koje je rađeno u saradnji sa UNICEF-om, pokazuju da više od 1.000 dece u 500 porodica živi u izuzetno teškim materijalnim uslovima, svaki peti učenik iz siromašnih porodica ima problema sa učenjem, a osnovnu školu završava samo 80 posto učenika, kaže Marija Lučev, koordinatorka tima za smanjenje siromaštva dece: „Lokalni plan za decu je zamišljen tako da svako od 8.841 deteta ima jednake mogućnosti za individualni razvoj. U ostvarivanju plana postignuti su značajni rezultati u oblasti zdravstvene zaštite dece i u uključivanju dece u predškolske ustanove. Organizujemo mnogobrojne obrazovne i humanitarne aktivnosti, a među najznačajnijim je i podrška ovom kampu“.

Svečanom otvaranju kampa prisustvovali su i predsednik Skupštine Peter Knezi i predsednik opštine Vuk Radojević sa saradnicima. Predsednik opštine je rekao da moto kampa „Pruži mi ruku – budi mi drug“ treba svima da bude ideja vodilja i očekuje i od drugih aktera iz lokalne zajednice da se aktivno uključe u rad kampa. „Opština Bečej će u narednom periodu pružiti ruku i biće drug svima koji za to imaju potrebu, a svakako da su deca onaj sloj društva kojem ćemo mi u narednom periodu posvetiti značajnu pažnju“, rekao je Radojević i uručio deci poklon pakete (školski pribor i pribor za higijenu), a paketiće sa školskim priborom dobila su i od donatora, knjižare „Prizma“.
Učesnici kampa su bili pretežno učenici ŠOSO „Bratstvo“, ali i učenici iz drugih škola iz socijalno ugroženih porodica.

LJ.M.Rate this item
(0 votes)
back to top