musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Međunarodni dan pismenosti: Druga šansa drugi put

Međunarodni dan pismenosti obeležen je u subotu, 8. septembra. Ovaj dan je 1967. godine organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) proglasila za Međunarodni dan pismenosti, sa ciljem da se istakne važnost čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u celini.

Procenjuje se da u svetu danas ima oko 900 miliona nepismenih ljudi, od čega dve trećine čine žene, a oko 113 miliona su deca. U Srbiji podaci govore da je oko 1,35 miliona stanovnika bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole, a stručnjaci upozoravaju da pismenost mladih u našoj zemlji već nekoliko decenija nije na zadovoljavajućem nivou i smatraju da su za to odgovorne škole, nastavni planovi i programi, ali i roditelji. Među obrazovanim stanovništvom u Srbiji je svega 6,5 odsto građana sa visokim obrazovanjem, najviše je onih sa srednjom školom, oko 1,5 miliona ima završeno osnovno obrazovanje, a veliki procenat je osoba koje nemaju ni diplomu o završenom osnovnom školovanju.
U Bečeju je pre par decenija postojala tzv. večernja škola u kojoj su odrasle osobe mogle da steknu osnovno obrazovanje ili da završe nedostajuće razrede osnovne škole. Takav program osnovnog obrazovanja prilagođen odraslima, koji nudi funkcionalna, primenljiva znanja počeo je da se sprovodi u Srbiji od prošle godine u saradnji sa Evropskom unijom i u projektu „Druga šansa“ učestvovalo je oko 1.600 ljudi.
Ovaj projekat je realizovan i u Bečeju u Osnovnoj školi „Sever Đurkić“ u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke, Školskom upravom Novi Sad, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Tehničkom i Ekonomsko-trgovinskom školom, koordinatorom za romska pitanja i udruženjem kućne radinosti „Stil“.
Za ovaj program je bilo prijavljeno sto polaznika u Bečeju, međutim, većina je odustala na samom startu, a njih 34 je završilo obuku, kaže Angela Slavnić, koordinatorka za romska pitanja u opštini Bečej.
„Prvi ciklus obuhvata osobe koje nisu završile niže razrede osnovne škole od 1-4 razreda, drugi ciklus obuhvata 5. i 6. razred, a treći ciklus 7. i 8. razred osnovne škole. U prvoj generaciji polaznika projekta ’Druga šansa’, treći ciklus završilo je 18 kandidata, koji su položili završni ispit i dobili svedočanstva i sada se nalaze u srednjoj školi na obukama za koje su se ranije opredelili. Njih desetoro je steklo pravo na dalju besplatnu obuku za zanimanja jer su nezaposleni, pet žena se obučava za frizera, a pet muškaraca za održavanje motora i motornih vozila. Preostalih osam kandidata su imali posao na određeno vreme, a položeni završni ispit osnovne škole im je dao mogućnost da sada mogu da dobiju posao na neodređeno vreme, što im je bio dodatni motiv da upišu ’Drugu šansu’. Kandidati koji su položili završni ispit osnovne škole su mogli da se opredele i da upišu srednju školu na četvorogodišnjim smerovima ali su se ipak opredelili za zanimanja koja postoje u Tehničkoj školi“, objasnila je Slavnić.
Praktične obuke su počele 20. avgusta i trajaće svakodnevno dva meseca.
Polaznice ovog programa navode da su im motivi za nastavak školovanja različiti. „Do sada sam nekoliko puta pokušavala da završim osnovnu školu, ali nisam imala razumevanja i podršku od porodice, prvenstveno od supruga. S obzirom na to da sam se razvela, sada sam iskoristila šansu da uradim ono što sam oduvek želela, da završim školu i izučim neki zanat od čega bi mogla da živim“, rekla je jedna od kandidatkinja.
„Oduvek sam osećala da u mom životu postoji praznina, a ovaj program mi je omogućio da tu prazninu popunim. Zadovoljna sam što sam konačno završila osnovnu školu i više me neće biti sramota, a ni moju decu, kada treba da kažu koju školu su im roditelji završili, sada će moći da kažu da imam završenu bar osnovnu školu“, rekla je polaznica obuke za frizera.
Osnovna škola „Sever Đurkić“ je ponovo konkurisala za projekat „Druga šansa“, i do kraja septembra bi trebao da stigne odgovor iz ministarstva da li će ovaj program biti nastavljen, rekla je direktorica škole Brankica Tapavica, i dodala da postoji veliko interesovanje i da je u drugoj generaciji polaznika „Druga šansa“ do sada prijavljeno 17 kandidata za drugi ciklus i 30 kandidata za treći ciklus obuke.

LJ.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top