musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

spomen kuća braće Tan: Izložba stare apotekarske opreme

U spomen kući braće Tan u Bečeju 16. aprila je otvorena izložba stare farmaceutske opreme čime je ovaj obrazovno-zabavni i kulturni centar postao bogatiji za još jednu stalnu izložbenu postavku. U pitanju su apotekarski predmeti korišćeni tokom prošlog veka u apoteci bečejskog Doma zdravlja koja je nekada nosila ime Karolja Tana.

Pred brojnim posetiocima izložbu su otvorili direktor Doma zdravlja Siniša Šijačić i farmaceutkinja Kornelia Pivnički Kuti.
Direktor Doma zdravlja Siniša Šijačić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da prisustvuje ovakvom događaju i rekao da je rado izašao u susret Društvu intelektualaca i spomen kući braće Tan, da Dom zdravlja, u čijem sastavu se nalazi i apoteka, ustupi predmete koji su nekada korišćeni u apoteci, a duži niz godina se čuvaju, da budu eksponati i sastavni deo stalne postavke u spomen sobi Karolja Tana i na taj način dostupni javnosti.
Govoreći o naučnom radu Karolja Tana, farmaceutkinja Kornelia Pivnički Kuti je istakla da, iako je Karolj Tan bio poznat u svetu, ipak je malo više cenjen u Mađarskoj jer je svoje radove pisao na mađarskom jeziku. Tan je prvi konstruisao referentni spektroskop, a bio je vođa naučnog tima koji je sastavio prvu Farmakopeju na mađarskom jeziku, i tvorac je i stručnog jezika za hemiju i farmaciju.
U spomen kući braće Tan sada posetioci mogu da pogledaju četiri stalne postavke: interaktivni naučni park sa spravama i rekvizitima koji prikazuju prirodne zakone, fotografije u okviru izložbe „Matematika i priroda“, izložbu reprodukcija slika Mora Tana i spomen izložbu posvećenu Karolju Tanu s farmaceutskim predmetima.

Lj.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top